Теми статей
Обрати теми

Місячні декларації з рентної плати: правила подання і заповнення

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 02.02.16 р. № 3276/7/99-99-15-04-02-17

З початку 2016 року змінилися правила стягнення рентної плати в частині плати за:

• користування надрами для видобування вуглеводневої сировини;

• користування радіочастотним ресурсом України;

транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;

транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.

Для цих видів рентної плати базовим податковим періодом став календарний місяць (оновлені пп. 257.1 та 257.3 ПКУ). До цього був квартал.

Нова форма звітності з рентної плати (її вперше використовували при звітуванні за 2015 рік) не передбачає звітування з місячних видів рентної плати.

Чекати на нові форми не варто, адже граничний строк подання звітності за січень закінчується 22.02.16 р. Закономірно виникає питання: як звітувати з місячних видів ренти?

Податківці у листі, що коментується, дали відповідь на це запитання. Вони наполягають, що звітувати з місячних видів рентної плати слід використовуючи квартальну форму декларації (як ми і прогнозували у «БТ», 2016, № 1-2, с. 41).

При цьому контролери пропонують її трохи модернізувати:

• під штампом про затвердження форми декларації у верхньому правому куті варто зазначати примітку у такій редакції: «З урахуванням Закону України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII»;

• у полях ряд. 1.1 та 1.2 декларації та додатків, передбачених для внесення номера кварталу, зазначати порядковий номер місяця у році, викресливши слово «квартал» та зазначивши слово «місяць»;

• у графі «порядковий № » зазначати номер декларації арабськими цифрами починаючи з 1 (одиниці) послідовно в порядку зростання кількості поданих з початку року декларацій за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю;

• до місячної декларації з рентної плати у разі наявності об’єкта оподаткування подаються додатки 2, 4, 10 та 11 (детально по це читайте у «БТ», 2016, № 4, с. 11);

• у ряд. 12 додатка 2 «ставка плати» зазначати десятковим дробом ставку плати для виду корисної копалини, який зазначений платником у ряд. 8.2 додатка 2;

• податкові зобов’язання, які підлягають декларуванню за звітний (податковий) місяць поточного року, зазначати для додатка 2 — у ряд. 13, для додатка 4 — у ряд. 5, для додатка 10 — у ряд. 9, для додатка 11 — у ряд. 9.

Виконати всі ці корективи можна лише при поданні декларації у паперовому вигляді. Що ж стосується подання звітності в електронному вигляді, то в листі, який коментується, контролери відрапортували, що електронні форми, які враховують вищенаведені особливості, уже розроблено і розміщено на веб-порталі ДФС, а також вживаються заходи для доопрацювання програмного забезпечення, яке б дало змогу подати звітність, використовуючи ці «адаптовані» форми. Сподіваємося, що до 22 лютого доопрацьована електронна форма декларації з рентної плати з’явиться (на момент підготовки номера такої звітності ще не було). Інакше її доведеться подати на паперових носіях.

Крім цього, у листі, який коментується, податківці нагадали, що розраховану місячну рентну плату слід сплачувати протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання податкової декларації, а не як раніше — у вигляді авансових внесків.

Також вони наголошують, що сплачувати податкові зобов’язання за січень 2016 року слід 03.03.16 р., за лютий — 31.03.16 р., за березень — 03.05.16 р. Як бачимо, контролери відлічують 10 днів від граничного строку подання з урахуванням перенесень у випадку закінчення граничного строку, встановленого ПКУ, у святковий чи вихідний день. З цим фіскали уже погоджувалися раніше у листі від 09.10.15 р. № 21492/6/99-99-15-04-02-15. Про це читайте також на с. 46.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі