Теми статей
Обрати теми

«Неприбутковий» звіт: на яку дату формувати витрати

Кравченко Дар’я
Як формуються витрати, що відображаються неприбутковими установами (організаціями) у рядках 11 і 12 Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій? На дату списання коштів з поточного рахунка чи за правилами бухгалтерського обліку?

Відразу зазначимо — на сьогодні «неприбуткові» витрати формуються за правилами бухобліку.

Нагадаємо: до 01.01.15 р. згідно з роз’ясненнями податківців у категорії 502.26 ЗІР ДФСУ для неприбуткових організацій діяв особливий порядок відображення в податковому обліку доходів і витрат від основної діяльності. Згідно з ним:

• доходами визнавалися фактично отримані доходи (тобто ті, що виникають на дату зарахування коштів на поточний рахунок та отримання майна, якщо здійснюється його безоплатна передача);

• а витратами — фактично понесені витрати (фактично використані засоби, що надійшли неприбутковій установі (організації)). Доказом цього був і  п.п. 138.5.3 ПКУ (у редакції до 01.01.15 р.).

Інакше кажучи, в ПНП-обліку неприбуткових організацій діяв «касовий» метод.

З настанням 01.01.15 р. усе змінилося. Відтоді об’єктом обкладення ПНП став фінрезультат, розрахований за бухправилами та скоригований на різниці, прописані в розд. ІІІ ПКУ ( п. 134.1 ПКУ).

Відповідно і при визначенні дати формування доходів і витрат неприбуткових організацій слід орієнтуватися на бухоблікові правила. Підтверджують це й самі контролери (категорія 102.04 ЗІР ДФСУ).

У цьому разі такою датою стане дата нарахування доходів і витрат ( ст. 4 Закону про бухоблік). Причому незалежно від дати надходження чи сплати коштів на поточний рахунок.

Висновок: витрати, відображені в ряд. 11 і 12 Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, необхідно формувати за датою їх виникнення (нарахування).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі