Теми статей
Обрати теми

Граничний день сплати податкових зобов’язань

Чи переноситься термін сплати податків і зборів у тому числі у зв’язку з перенесенням термінів подання податкових декларацій (вихідний, святковий день)?

Податкові декларації подаються за базові звітні (податкові) періоди, що встановлені у  п. 49.18 ПКУ (місяць, квартал, рік).

При цьому якщо останній день строку подання декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем ( п. 49.20 ПКУ).

Сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій податковій декларації, платник податків зобов’язаний самостійно протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації, крім випадків, установлених ПКУ ( п. 57.1 ПКУ).

Контролери врахували правову позицію з питання застосування п. 57.1 ПКУ, яку висловив ВСУ у постанові від 09.06.15 р. по справі № 21-18а15. Якщо останній день строку подання декларації припадає на вихідний або святковий день, то граничним строком подання такої декларації є перший після нього робочий день. Тому початок перебігу встановленого п. 57.1 ПКУ десятиденного строку для сплати визначеного у декларації податкового зобов’язання пов’язаний саме із таким робочим днем. Тобто десятиденний строк для сплати податку слід рахувати від фактичної дати останнього дня подання декларації за відповідний період. Наприклад, податкові зобов’язання з рентної плати за січень 2016 року потрібно сплатити не пізніше 03.03.16 р., бо граничний строк подання місячної звітності за січень переноситься на 22 лютого (див. с. 7 цього номера).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, розміщеними на сайті ДФСУ (http://zir.minrd.gov.ua/, категорія 135.04)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі