Теми статей
Обрати теми

Уже майже матуся, але поки ще головбух

Соломіна Марія
Працівниці підприємства (головному бухгалтеру) видано листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами з 15 лютого по 19 червня 2016 року. Однак вона планує продовжувати працювати до кінця березня та піти в декрет з 1 квітня 2016 року. Що в цьому випадку робити з розрахунком і нарахуванням їй допомоги по вагітності та пологах?

На жаль, але ситуація, коли працівниця замість того, щоб скористатися своїм правом на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, продовжує працювати, досить поширена. І тут головне — врахувати два важливі моменти. Адже від них залежить правильність визначення суми допомоги по вагітності та пологах.

Перший. У загальному випадку середньоденну заробітну плату для оплати періоду декретної відпустки розраховують виходячи із заробітку за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

У ситуації, що розглядається, страховий випадок у працівниці настає з дня, коли у неї виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами згідно з листком непрацездатності, а не з дня, коли вона вирішила цим правом скористатися, припинити працювати та піти в декретну відпустку за власною заявою (див. лист Мінпраці від 23.05.08 р. № 273/020/99-08).

Тобто розрахунковим періодом у цьому випадку будуть 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому працівниця повинна була піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами на підставі листка непрацездатності, а саме: лютий 2015 року — січень 2016 року. Так що попрацювати декілька «зайвих» місяців, щоб заробити собі на допомогу у більшій сумі, на жаль, не вдасться.

За лютий 2016 року, який працівниця відпрацювала повністю, їй має бути нарахована заробітна плата, але до розрахунку декретних вона не потрапить.

Припустимо, що сума заробітної плати, нарахованої працівниці в розрахунковому періоді (лютий 2015 року — січень 2016 року), становила 60000 грн. Кількість календарних днів, що беруться до розрахунку, — 365.

Середньоденна заробітна плата для розрахунку декретних становитиме:

60000 : 365 = 164,38 (грн.).

Другий важливий момент. Допомогу по вагітності та пологах надають застрахованій особі у формі матеріального забезпечення. Воно компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Це зазначено в  ч. 1 ст. 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Працівниця не скористалася своїм правом на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, а продовжила працювати. Тому допомогу по вагітності та пологах їй слід нарахувати тільки за дні її фактичного перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, тобто за період з 1 квітня по 19 червня 2016 року.

Зверніть увагу: одночасно виплачувати і зарплату, і допомогу по вагітності та пологах підприємство не має права.

З урахуванням усього зазначеного вище розрахуємо для працівниці суму допомоги по вагітності та пологах :

164,38 х (126 - 46) = 13150,40 (грн.),

де 126 — тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами згідно з листком непрацездатності;

46 — кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, протягом яких працівниця працювала (15 календарних днів — у лютому і 31 календарний день — у березні).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі