Теми статей
Обрати теми

Торгівля алкоголем: у мінімальних роздрібних цінах «сидить» акциз

Жиленко Катерина, Децюра Сергій, Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 15.01.16 р. № 669/6/99-95-42-01-16-01

У листі, що коментується, податківці розглянули запитання: яку вартість алкоголю (з урахуванням «роздрібного» акцизу чи без нього) потрібно порівнювати із законодавчо встановленою мінімальною роздрібною ціною (далі — МРЦ), для того щоб не наразитися на штраф за торгівлю «дешевим» алкоголем?

Висновок контролерів є досить ліберальним. Якщо суб’єкт господарювання проводить роздрібну торгівлю коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами і вином за цінами не нижче встановлених МРЦ (до складу яких уже включений «роздрібний» акциз), то не можна притягнути такого продавця до відповідальності за торгівлю алкоголем за цінами нижче МРЦ.

Простіше кажучи, до встановлених МРЦ на алкоголь* уже закладений «роздрібний» акциз. Тому продавець алкоголю повинен порівнювати з МРЦ свою ціну, до якої також закладений «роздрібний» акциз.

* На сьогодні їх затверджено постановою КМУ від 30.10.08 р. № 957 у редакції постанови КМУ від 17.06.15 р. № 426.

Нагадаємо! Якщо ваша роздрібна ціна на алкоголь з «роздрібним» акцизом буде менше МРЦ, то вам загрожують штрафи згідно з  абз. 13 ст. 17 Закону № 481**: у розмірі 100 % вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з МРЦ, але не менше 10000 грн.

** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Про проблеми з відображенням у чеках РРО суми «роздрібного» акцизу ви можете прочитати на с. 28 номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі