Теми статей
Обрати теми

Виплата роялті платнику єдиного податку

Кравченко Дар’я
На кого поширюються норми п.п. 5 п.п. 140.5.7 ПКУ щодо збільшення фінансового результату до оподаткування на суму витрат з нарахування сум роялті в повному обсязі?

Повний перелік осіб, нараховуючи яким роялті, платник податку на прибуток (ПНП) зобов’язаний збільшити фінрезультат таких витрат, наведений у  п.п. 140.5.7 ПКУ. Потрапляють до нього як нерезиденти, так і резиденти.

До першої групи «щасливчиків» належать ті нерезиденти, які:

• зареєстровані в державах, зазначених у  п.п. 39.2.1.2 ПКУ (їх перелік затверджений розпорядженням КМУ від 16.09.15 р № 977-р);

• не є бенефіціарними одержувачами роялті (за винятком випадків, коли бенефіціар надав право отримувати роялті іншим особам);

• надали в користування об’єкт (право на його використання), права інтелектуальної власності щодо якого вперше виникли у резидента;

• не обкладаються податками щодо роялті в державі, резидентами якої вони є.

А ось що стосується резидентів, то сюди, зокрема, потрапляють особи, які сплачують ПНП у складі інших податків, крім фізосіб, доходи яких оподатковуються згідно з розд. IV ПКУ ( п.п. 5 п.п. 140.5.7 ПКУ). Зверніть увагу, що під такими особами слід мати на увазі платників єдиного податку (категорія 102.08 ЗІР ДФСУ).

Дійсно, п. 297.1 ПКУ звільняє єдиноподатників від обов’язку нарахування та сплати деяких податків і зборів (до яких належить і ПНП). Проте п. 291.2 ПКУ роз’яснює, що спрощена система має на увазі заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ПКУ, на сплату ЄП. Така заміна ніби не є звільненням, але контролери з цим не погодяться.

Тому якщо ви нарахували роялті єдиноподатнику (юрособі або фізособі), то вам доведеться видалити з витрат усю суму такого платежу. Якщо ж правовласник перебуває на загальній системі оподаткування, жодних коригувань робити не доведеться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі