Теми статей
Обрати теми

Якщо єдиноподатник хворів / перебував у відпустці

Федченко Тетяна, начальник відділу — заступник начальника Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Чи має право ФОП групи 1 або 2 не сплачувати єдиний податок за період тимчасової непрацездатності, яка тривала більше місяця, якщо у звітному році він уже користувався звільненням від сплати єдиного податку за період відпустки?

Згідно з  п.п. 295.5 ПКУ платники єдиного податку груп 1 і 2, які не мають найманих працівників, звільняються від сплати єдиного податку:

на час відпустки протягом одного календарного місяця на рік;

на період тимчасової непрацездатності, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 або більше календарних днів.

Таким чином, протягом звітного календарного року ФОП може скористатися звільненням від сплати єдиного податку строком на 1 місяць на період своєї відпустки. Крім того, незалежно від того, «ходив» підприємець у «єдиноподатну» відпустку чи ні, він може бути звільнений від сплати єдиного податку на період тимчасової непрацездатності, підтвердженої копією лікарняного листа (листів), якщо вона тривала 30 або більше календарних днів.

Про період відпустки підприємець інформує податковий орган до початку відпустки шляхом подання заяви, яка складається в довільній формі.

Якщо ФОП хоче скористатися звільненням від сплати єдиного податку за період тимчасової непрацездатності, то разом із заявою він подає копію листка непрацездатності, що посвідчує такий період ( п.п. 298.3.2 ПКУ). Завіряти її в органі ДФСУ, у нотаріуса, інших уповноважених законом осіб або органів не потрібно. Заяву та копію лікарняного листа подавайте відразу після закінчення тимчасової непрацездатності.

Якщо відпустка (хвороба) розпочинається не з 1-го числа календарного місяця і закінчується у наступному місяці («перехідна» відпустка або хвороба), то в загальному випадку звільнення від сплати єдиного податку діятиме:

• у місяці початку відпустки/хвороби, якщо ФОП іде у відпустку / захворів до 20-го числа місяця. За місяць, на який припадає закінчення відпустки (хвороби), єдиний податок необхідно сплатити в повному обсязі;

• у місяці закінчення відпустки/хвороби, якщо ФОП іде у відпустку / захворів після 20-го числа місяця. При цьому єдиний податок за місяць, на який припадає початок відпустки (хвороби), необхідно сплатити в повному обсязі.

Приклад 1. Єдиноподатник групи 1 без найманих працівників подав до органу ДФСУ заяву на звільнення від сплати єдиного податку з інформацією про те, що він з 15 лютого по 14 березня 2016 року перебуватиме у відпустці.

Підприємець буде звільнений від сплати єдиного податку за лютий 2016 року.

Приклад 2. Єдиноподатник групи 2 без найманих працівників подав до органу ДФСУ заяву на звільнення від сплати єдиного податку та копії лікарняних листів, що підтверджують його непрацездатність у період з 11 січня по 29 лютого 2016 року.

Підприємець буде звільнений від сплати єдиного податку за повний місяць, в якому він не працював через хворобу, тобто за лютий 2016 року. Єдиний податок за січень 2016 року потрібно сплатити в повному обсязі.

Приклад 3. Використовуючи умови прикладу 2, припустимо, що підприємець хворів з 11 січня по 3 березня 2016 року.

Незважаючи на те що хвороба закінчилася у березні, єдиноподатник буде звільнений від сплати єдиного податку тільки за один місяць — лютий 2016 року (повний місяць, упродовж якого він не працював). Адже він був непрацездатний менше двох місяців (60 календарних днів).

Приклад 4. Єдиноподатник групи 1 без найманих працівників подала до органу ДФСУ заяву на звільнення від сплати єдиного податку та копію листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами. Період непрацездатності — 22 лютого — 26 червня 2016 року.

Єдиноподатник буде звільнений від сплати єдиного податку за період з березня по червень 2016 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі