Теми статей
Обрати теми

Долютневі податкові накладні: ДФСУ «напружує» покупця

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 02.02.16 р. № 2052/6/99-99-19-03-02-15

У листі, що коментується, податківці продовжують обговорювати тему «старих» податкових накладних (ПН), складених до 01.02.15 р.

З одним із висновків погодитися можна. Він свідчить про таке: навіть якщо до 01.02.15 р. ПН складена на суму ПДВ менше 10 тис. грн. (такі ПН того часу не потрібно було реєструвати в ЄРПН), то, коригуючи її після 01.07.15 р., потрібно зареєструвати і ПН, і розрахунок коригування (РК) до неї. Про це прямо зазначено в п. 4 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246. У такому разі постачальник повинен протягом доби зареєструвати ПН і РК.

А ось другий висновок є досить спірним та явно суперечить нормам ПКУ. Так, на думку ДФСУ, реєструвати «зменшуючий» РК до такої долютневої ПН повинен не постачальник, а покупець. На їх думку, це випливає з  п. 192.1 ПКУ, де ролі розподілені так, що в разі, коли передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, то постачальник направляє РК одержувачу (покупцю), а покупець, у свою чергу, реєструє такий РК в ЄРПН.

Цікаво, що фіскали ігнорують пряму норму з того самого п. 192.1 ПКУ: якщо ПН виписана до 01.02.15 р., то складений до неї РК повинен реєструвати в ЄРПН сам постачальник.

Очевидно, проблема зовсім не в тому, що ДФСУ не вміє читати ПКУ. Річ у тім, що для реєстрації ПН і РК в ЄРПН розроблений певний алгоритм контролю. І особливі випадки, на зразок коригування долютневих ПН, не вписуються до цього загального порядку. Тому фіскали намагаються загнати виняток до загального алгоритму, щоб не переробляти своє програмне забезпечення. Боротися з ними можна, але в цьому випадку не варта справа й заходу. Простіше полюбовно вирішити питання зі своїм покупцем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі