Теми статей
Обрати теми

Платникам ЄСВ! Є поправки в нормативці

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Наказ Мінфіну України від 30.11.15 р. № 1105 «Про затвердження змін до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників»

Наказом, що коментується, Мінфін уніс зміни до Порядку обліку платників ЄСВ (далі — Порядок) та до Положення про реєстр страхувальників (далі — Положення).

Спочатку поговоримо про новинки в Порядку.

Суто технічні правки. Так, фіскальні органи замінили на контролюючі, а Фонд соцстрахування від нещасного випадку — на Фонд соцстрахування. Нагадаємо, Закон України від 28.12.14 р. № 77-VIII об’єднав Фонд «тимчасової непрацездатності» та Фонд «нещасного випадку» в один Фонд соціального страхування України. До завершення всіх перетворень кожен Фонд продовжує виконувати свої функції. На сьогодні об’єднаний Фонд соцстрахування не запрацював. ПФУ та Фонд «безробіття» продовжують своє окреме існування («БТ», 2015, № 1-2, с. 46).

Уточнили, що Фонд соцстрахування відносить підприємство до певного класу професійного ризику і повідомляє про це до податкового органу в день отримання даних від контролюючих органів. Хоча, по суті, така інформація більше не потрібна, адже з 01.01.16 р. Закон України від 24.12.15 р. № 909-VIII запровадив єдину ставку ЄСВ-нарахувань (22 %) та скасував диференціацію за класами (деталі — на с. 46). Формально Відомість розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності за 2015 рік ще треба подавати до Фонду «нещасного випадку». Але за усними консультаціями спеціалістів Фонду, таку інформацію можна не подавати.

Дописали спеціальну норму для установ, організацій, які обслуговуються централізованими бухгалтеріями, частини розрахунків з оплати праці із застрахованими особами. Такі установи не мають обов’язків чи повноважень щодо ведення окремого балансу і враховуються в реєстрі страхувальників з позначкою «Неплатник». Якщо установа вирішує все-таки вести розрахунки самостійно, то повідомляє про це податковий орган протягом 10 днів з дня прийняття рішення і стає платником ЄСВ.

Уточнили, що у разі переїзду платника до іншої адміністративно-територіальної одиниці запис про переведення платника на облік у податковий орган за новим місцем вноситься до дати закінчення одного місяця з дня отримання заяви та підтверджуючих документів про зміну місцезнаходження (місця проживання).

Розширили перелік умов, при одночасному виконанні яких з 01.01.11 р. або з перевіреного періоду після цієї дати контролери не проводитимуть перевірку ФОП, що ліквідується:

• платник подав усю звітність з нульовими показниками;

• платник у зазначеному періоді не використовував працю фізичних осіб;

• у контролюючому органі немає інформації щодо нарахування (виплати) платникові доходів, які є базою нарахування ЄСВ;

• у платника немає заборгованості зі сплати ЄСВ.

Порція правок дісталася і всім документам, наведеним у додатках до Порядку. По суті, правки суто технічні: фіскальний орган замінили на контролюючий. Але на практиці це означає, що після набрання чинності зазначеними змінами потрібно використовувати нові форми документів.

До Положення також унесли невеликі уточнення:

• ДФСУ щоденно оприлюднює на власному офіційному веб-порталі дані з реєстру страхувальників про взяття на облік та зняття з обліку платника ЄСВ та його клас професійного ризику виробництва;

• до реєстру вносять дані про наявність трудових відносин, а не про реєстрацію трудового договору.

Наказ діє з дня опублікування.

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі