Теми статей
Обрати теми

Послуги від нерезидента: чи можна притримати «своєчасні» ПН?

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 27.11.15 р. № 25331/6/99-99-19-03-02-15

Податківці розглянули питання відображення податкових зобов’язань (ПЗ) і податкового кредиту (ПК) з ПДВ у ситуації надання транспортно-експедиторських послуг нерезидентом резиденту. Місцем постачання тут є митна територія України, а тому вони обкладаються ПДВ за ставкою 20 %. Це прямо випливає з норм п.п. «б» п. 185.1, п.п. «ж» п. 186.3 ПКУ.

Більший інтерес становить інший висновок фіскалів: при отриманні послуг від нерезидента на митній території України ПЗ виникають за першою подією. За цією подією отримувач послуг виписує ПН і реєструє її в ЄРПН. За цією ж ПН відображається й ПК. Якщо ПН зареєстрована з порушенням 15-денного строку, то за нею відображається ПК у періоді її реєстрації, але не пізніше 365 днів з дня складання.

Дійсно, з 01.01.15 р. отримувачі оподатковуваних нерезидентських послуг можуть відображати ПЗ і ПК в одному періоді. Звичайно, за умови своєчасної реєстрації ПН, виписаної на самого себе.

Запитання: чи можна такі своєчасно зареєстровані ПН притримати для цілей ПК у рамках 365 днів? Чи не завадить це зробити той факт, що в  п. 198.6 ПКУ йдеться про отримані ПН, а цю ніби не отримують, а складають самі? На нашу думку, так «самовиписану» ПН можна вважати отриманою: документом, що підтверджує ПК, є ПН, а для них є «зазор» у 365 днів.

Щоправда, у листі ДФСУ прямо говорить тільки про застосування такого «зазору» тільки в разі несвоєчасної реєстрації ПН. Проте ми вважаємо, що «самовиписані» своєчасно зареєстровані ПН за отриманими нерезидентськими послугами можна відображати як у періоді виписки, так і в будь-якому наступному періоді в межах 365 днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі