Теми статей
Обрати теми

Орендна плата за землю: платить той, на кого оформлений договір

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 25.11.15 р. № 25178/6/99-99-15-03-02-15

У листі, який коментується, податківці цілком справедливо зазначили, що якщо суб’єкт господарювання придбав будівлю, яка знаходиться на земельній ділянці комунальної власності, то він стає платником орендної плати тільки після оформлення договору оренди такої земельної ділянки на себе. До цього моменту нарахування та сплата орендної плати здійснюється орендарем земельних ділянок (попереднім власником будівлі) відповідно до діючого договору оренди.

Донедавна місцеві податківці дещо по-іншому трактували цей випадок. Вони наполягали, що власник придбаної нерухомості відразу має сплачувати орендну плату, не чекаючи переоформлення договору оренди. Справа в тому, що відповідно до абз. 3 ст. 7 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV та ч. 1 та 2 ст. 120 Земельного кодексу України від 25.10.01 р. № 2768-III до особи, якій перейшло право власності на споруду, що розташована на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача. Із цього вони робили висновок, що право оренди земельної ділянки під придбаною нерухомістю власник нерухомості набуває автоматично, а тому він і має сплачувати орендну плату.

Але такий підхід є хибним, оскільки передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у держ- або комунвласності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування (ч. 1 ст. 124 ЗКУ). А тому якщо попередній власник будівлі не бажає сплачувати орендну плату за землю під проданим будинком, йому доведеться розірвати договір оренди. При цьому особа, яка придбала споруду, почне сплачувати орендну плату тільки після оформлення договору оренди такої земельної ділянки на себе ( п. 288.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі