Теми статей
Обрати теми

Купівля частки у статуті товариства: коли отримувати дивіденди

Кравченко Дар’я
Фізособа придбала частку у статуті ТОВ. Коли вона матиме право отримувати дивіденди? І чи може вона сама вимагати їх виплати? Як оподатковується нарахування дивідендів у фізособи та юрособи?

Право на отримання дивідендів. Разом з правами на частку у статутному фонді до особи, яка їх придбала, одночасно переходять у сукупності всі права засновника, зокрема право на отримання дивідендів. Однак для того, щоб у нового власника з’явилося право на отримання частини прибутку (дивідендів) пропорційно частці кожного з учасників, він повинен не лише стати учасником товариства. Йому необхідно бути ним на початок строку виплати дивідендів (п.п. «б» ст. 10 Закону про госптовариства*).

* Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII.

З першою умовою все просто. Покупець частки у статуті товариства стає його повноправним учасником на дату переходу права власності на корпоративні права. А якщо точніше, то на дату реєстрації змін до статуту.

А ось з виконанням другої умови дещо складніше. Адже затвердження порядку розподілу прибутку товариства, строку та порядку виплати частини прибутку (дивідендів) належить до виключної компетенції загальних зборів ТОВ (ст. 41 і 59 Закону про госптовариства). Отже, орієнтуватися потрібно на дату, з якої має розпочатися виплата дивідендів. Ця дата буде зафіксована в рішенні загальних зборів.

Адже після прийняття такого рішення необхідно зробити їх розрахунок, а також нарахування, склавши спеціальну відомість. Зазначені в ній грошові кошти може отримати тільки та особа, яка внесена до такого документа, або її повірена особа (за довіреністю).

Наприклад, у рішенні зазначено, що виплата дивідендів здійснюється у грудні 2015 року. Отже, слід орієнтуватися на дату 01.12.15 р. Відповідно, якщо купівля-продаж частки в ТОВ відбулася 10.12.15 р., а фактично дивіденди виплачувались 25.12.15 р., то дивіденди повинен отримати «старий» учасник, а не новачок.

Чи можна вимагати виплати дивідендів? Ні. Виключне право на прийняття рішення щодо порядку розподілу прибутку, строку і порядку виплати дивідендів належить загальним зборам госптовариства (ст. 41 і 59 Закону про госптовариства).

Якщо на загальних зборах було прийнято рішення не виплачувати дивіденди, то змінити таке рішення можна, скликавши нові збори в порядку, передбаченому статутом ТОВ. Ініціювати їх може новий засновник, якщо для цього є підстави, передбачені статутом.

Оподаткування дивідендів. У разі виплати дивідендів фізособам авансовий внесок з податку на прибуток (ПНП) підприємству виплачувати не потрібно ( п. 57.11.3 ПКУ). Проте такі суми є доходом фізосіб. Він уключається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такої фізособи та обкладається ПДФО ( п.п. 167.5 ПКУ):

• за ставкою 20 %, якщо ТОВ є неплатником ПНП;

• за ставкою 5 %, якщо ТОВ є платником ПНП.

Увага! Дивіденди за привілейованими акціями прирівнюються для цілей оподаткування до виплати зарплати ( п. 57.11.4 ПКУ). Тому з цих сум ПДФО справляють, як із зарплати, за ставками 15 % (20 %).

І ще. ПКУ вимагає перераховувати суму податку до бюджету при виплаті дивідендів ( п.п. 168.1.2 ПКУ). Якщо ж дивіденди нараховані, однак їх виплата планується пізніше, податок все одно доведеться сплатити у строки, установлені для місячного звітного періоду, — протягом 30 календарних днів після закінчення місяця, в якому такі дивіденди нараховані ( п.п. 168.1.5 ПКУ).

І не забудьте: дивіденди, нараховані у 2015 році, обкладаються військовим збором за ставкою 1,5 % ( п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі