Теми статей
Обрати теми

«Один раз в год … один лишь раз»: стаємо квартальним платником ПДВ

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Почався 2016 рік, і знову виток змін до ПКУ. А далі, як завжди, з’являться детальні роз’яснення та уточнення, доопрацювання і знову зміни. Можна зазначити, що це вже традиція — з настанням звітного року «покращувати» головний Кодекс країни. Але хочемо застерегти — у цьому вирі нововведень можна легко забути про «старі» дрібниці. Наприклад, подати заяву про вибір квартального звітного періоду з ПДВ. Хто може скористатися такою можливістю в новому році і що для цього потрібно зробити — про це й розповість наша стаття.

Хто ці щасливці?

Скажемо одразу — їх коло сильно обмежене. Для більшості платників ПДВ звітним періодом є календарний місяць ( п. 202.1 ПКУ).

Для того щоб потрапити до лав обраних, яким дозволено звітувати один раз на квартал, необхідно відповідати вимогам п. 202.2 ПКУ і  п. 2 розд. II Порядку № 966*.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 23.09.14 р. № 966.

На сьогодні такими щасливцями залишилися тільки платники єдиного податку (ЄП).

Зрозуміло, у цьому випадку йдеться про тих єдиноподатників, які є платниками ПДВ. У 2016 році до них належать:

1) юрособи і ФОП, які працюють у групі 3 і сплачують ЄП за ставкою 3 % від суми отриманого доходу;

2) сільгосппідприємства, які працюють на ЄП у групі 4.

Процедура переходу

Для того щоб перейти на квартальний звітний період або продовжити застосовувати його у 2016 році, необхідно подати Заяву про вибір квартального податкового періоду (далі — Заява) разом з декларацією за результатами останнього податкового періоду календарного року ( п. 3 розд. II Порядку № 966). Тому:

• «місячним» платникам ПДВ таку Заяву необхідно подати у складі ПДВ-декларації за грудень 2015 року. Тобто до 20.01.16 р.;

• сьогоднішнім «квартальникам» — у складі ПДВ-декларації за IV квартал 2015 року. Тобто до 09.02.16 р.

Зауважте: із зазначеного можна зробити два висновки:

1. Жодних винятків для платників ПДВ, які минулого року отримали «поквартальну пільгу», п. 3 розд. II Порядку № 966 не робить. Тому подавати Заяву доведеться всім:

• як бажаючим стати «квартальниками» уперше;

• так і тим із них, хто вже випробував себе в цій ролі.

2. Новозареєстровані платники ПДВ не можуть у першому ж звітному періоді перейти на квартальну звітність.

Якщо ви не належите до останніх, тоді сміливо заповнюйте Заяву. Її форму ви знайдете в  Порядку № 966 (додаток 1). До речі, про те, що у складі декларації ви подасте Заяву, не забудьте поставити відповідну відмітку наприкінці ПДВ-декларації.

Увага! Якщо будучи «квартальним» платником, ви цього не зробите, то з січня (першого звітного періоду наступного календарного року) ви зобов’язані будете перейти на місячний звітний період ( п. 3 розд. II Порядку № 966).

Заповнити Заяву не становитиме труднощів. Крім звичайних даних, характерних для ПДВ-звітності (найменування контролюючого органу, найменування самого заявника, його податкової адреси тощо) в його заголовній частині, досить зазначити ставку ЄП, яку ви сплачуєте як платник ЄП.

Так, платникам ЄП групи 3 слід зазначити «, платникам ЄП групи 4 — залишити поле незаповненим.

Наприкінці залишиться внести дату подання. От і все.

Якщо жодних претензій з боку податківців до вашої Заяви не буде — квартальний податковий період для вас почнеться з першого податкового періоду наступного календарного року. Тобто з першого кварталу 2016 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі