Теми статей
Обрати теми

Як єдиноподатнику-пенсіонеру повернути переплату з ЄСВ

Хмелевська Оксана
Підприємець на єдиному податку в середині вересня 2015 року вийшов на пенсію за віком. Він не знав, що може скористатися звільненням від сплати ЄСВ «за себе», наданим ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ. Тому продовжував сплачувати ЄСВ по грудень 2015 року включно. Чи може тепер єдиноподатник повернути переплату з ЄСВ і якщо так, то починаючи з якого місяця?

ФОП на єдиному податку звільняються від обов’язкової сплати ЄСВ «за себе», якщо вони отримують пенсію за віком ( ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ). Для того щоб стати пенсіонером і отримувати пенсію, слід подати до Пенсійного фонду відповідну заяву та необхідні документи. Причому якщо звернення за пенсією відбувається не пізніше трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку, то вона призначається з дня, що настає за днем його досягнення (ст45 Закону № 1058*).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV.

Звичайно, далеко не всі пенсіонери досягнуть пенсійного віку останнім числом календарного місяця. А отже, у більшості випадків пенсія буде призначена не з 1-го числа місяця. Як же бути зі сплатою ЄСВ за такий місяць? На думку податківців, у цьому випадку право не сплачувати ЄСВ «за себе» виникає у єдиноподатника-пенсіонера з місяця, що настає за місяцем, в якому був отриманий відповідний статус (підкатегорія 301.04.02 ЗІР ДФСУ).

Важливо! Для того щоб податківці «не накопичували» борг з ЄСВ, їх потрібно про це повідомити. Яким чином? Подати заяву в довільній формі та копію пенсійного посвідчення.

З урахуванням наведеного за вересень 2015 року підприємець-єдиноподатник повинен був сплатити ЄСВ «за себе» у повній сумі (478,17 грн. — при ставці ЄСВ 34,7 %). А вже з жовтня 2015 року він міг ЄСВ «за себе» не сплачувати.

Але наш підприємець продовжував справно сплачувати ЄСВ «за себе». Унаслідок чого утворилася переплата з ЄСВ. Так-так! Адже підприємець на єдиному податку зі статусом «пенсіонер за віком» може бути платником ЄСВ «за себе» виключно на умовах добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Це прямо зазначено в  ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ. До дати повідомлення податківців це не прив’язано** (роз’яснення в категорії 301.04 ЗІР ДФСУ).

** Радимо не затягувати з повідомленням податківців, адже, якщо не надати інформацію про звільнення до граничного строку сплати, вони можуть нарахувати штрафні санкції та пеню, від яких доведеться відбиватися.

Чи може ФОП повернути таку переплату? Так, згідно з Порядком № 450***.

*** Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затверджений наказом Міндоходів від 09.09.13 р. № 450.

Отже, у разі надмірної (помилкової) сплати сум ЄСВ «за себе» платник має право на їх повернення. Для цього потрібно скласти в довільній формі заяву про повернення надмірно сплачених коштів і подати її до податкового органу (п. 5 Порядку № 450).

Зверніть увагу! У заяві зазначають: П. І. Б., реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН) або серію та номер паспорта (для тих, хто відмовився від номера і має відмітку в паспорті), місцезнаходження, номер телефону, причини повернення коштів, суму коштів, що підлягають поверненню, реквізити рахунка їх отримувача.

До заяви додають оригінал чи засвідчену самим підприємцем копію розрахункового документа (квитанцію, платіжне доручення тощо), що підтверджує сплату ЄСВ. Крім того, радимо додати копію пенсійного посвідчення.

Заява про повернення розглядатиметься податківцями протягом 5 робочих днів. Далі фінансовим підрозділам буде передано розпорядження почати процедуру повернення коштів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі