Теми статей
Обрати теми

Держреєстрація бізнесу: з нового року за новим Законом

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Карпова Влада
Закон України від 26.11.15 р. № 835-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації...»

У новому році прийде і новий Закон про держреєстрацію юросіб, ФОП і громадських формувань.

Закон діє з 13.12.15 р., але його головні частини щодо зміни порядку держреєстрації госпсуб’єктів набудуть чинності з 01.01.16 р.

Як уже зрозуміло з нової назви, в Законі тепер прописана процедура держреєстрації не лише юросіб і підприємців, а й громадських формувань (політичних партій, громадських організацій, профспілок, творчих спілок тощо). Відповідно даними про ці формування поповнився перелік відомостей, що містяться в Єдиному держреєстрі (ЄДР).

Скоротили кількість документів, що подаються для держреєстрації створення та ліквідації юросіб і ФОП. При цьому зникла згадка про реєстраційні картки, замість них — заяви. Також не потрібно буде щорічно підтверджувати відомості про юрособу*.

* Про таке підтвердження ви могли прочитати у «БТ», 2015, № 47, с. 33.

До того ж тепер у Законі прописані розміри адміністративного збору за держреєстрацію громадських формувань. До речі, адмінзбір за держреєстрацію змін до відомостей про юросіб і підприємців збільшився: 0,3 і 0,1 мінзарплати замість 0,05 і 0,02.

Ще одне нововведення: ЄДР об’єднає в собі також дані з інших реєстрів (банкрутного, ліцензійного, дозвільних документів, громадських формувань, громадських об’єднань). Але судячи з Прикінцевих і перехідних положень Закону це відбудеться тільки з 01.01.17 р.

Функції з держреєстрації юросіб і ФОП передали органам місцевого самоврядування, держадміністраціям, нотаріусам (так званим суб’єктам держреєстрації), за органами юстиції залишається держреєстрація громадських формувань.

Повноваження держреєстратора надали нотаріусам уже з 13.12.15 р.

З’явиться портал електронних сервісів, через який можна буде, зокрема: подавати документи на держреєстрацію, ліцензування та отримання дозвільних документів в електронному вигляді, сплачувати адмінзбір і плату за надання відомостей з ЄДР, переглядати і роздруковувати виписки, витяги та інші документи і відомості з ЄДР, працювати через «особистий кабінет».

Оскаржити рішення, дії і бездіяльність держреєстратора та суб’єктів держреєстрації можна буде не лише до суду, а й в адміністративному порядку — через Мін’юст і його територіальні органи.

Детальний матеріал про новинки держреєстрації ви отримаєте в одному з наступних номерів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі