Теми статей
Обрати теми

Неідеальна первинка: реальність правочину визначає суд

Жиленко Катерина
Постанова ВГСУ від 23.12.15 р. № 918/468/15

У суді зустрілися дві сторони договору: постачальник і покупець товару. Покупець не визнає свою заборгованість за отриманий товар.

Як випливає з матеріалів справи, головний аргумент покупця — недоліки в первинних документах. У довіреності покупця на отримання товару стоять підписи керівника та головбуха, але без зазначення їх П. І. Б., а у витратній накладній не вказані посади осіб, які брали участь в прийманні-передачі товару.

Цікаво, що суд першої інстанції став на бік покупця та визнав, що надані докази не доводять факту передачі товару постачальником покупцю. Однак «старші» суди були більш розбірливими та все ж таки докопалися до істини.

Зауважимо, що обов’язковим реквізитом згідно з  ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік є посади осіб, відповідальних за проведення госпоперації та правильність її оформлення. При цьому про особисті дані нічого не зазначено. Також суд звертає увагу на те, що у витратних накладних є підписи осіб, посвідчені печаткою постачальника. Крім того, неправильно вказаний у документах посадовий стан осіб відповідача або незазначення їх узагалі не тягне за собою припинення господарських зобов’язань. А недотримання працівниками підприємства-відповідача вимог Закону про бухоблік не може впливати на належне виконання ним зобов’язань за договором.

Та й до того ж є ще один вагомий доказ того, що відповідач таки прийняв товар: покупець уключив до складу податкового кредиту податкові накладні, складені за фактом відвантаження товару.

Тож покупець не зміг відкрутитися. Суд зобов’язав його сплатити заборгованість.

Висновок: стежте, щоб у первинних документах були зазначені всі обов’язкові реквізити, але їх неідеальність не скасовує зобов’язань сторін, тим більше, якщо є інші докази реальності операції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі