Теми статей
Обрати теми

Інвестиційна нерухомість у податковому обліку високодохідників

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Податківці пояснили, як метод оцінки інвестиційної нерухомості* впливає на розрахунок податку на прибуток.

* Інвестиційна нерухомість — земельні ділянки, будівлі, споруди утримувані з метою отримання орендних платежів ( п. 4 П(С)БО 32 «Інвестиційна нерухомість»).

1. Якщо інвестиційна нерухомість оцінена за справедливою вартістю, то підприємства, які застосовують податкові різниці:

• на суму уцінки такого об’єкта, що перевищує суму раніше проведеної дооцінки, будуть збільшувати фінрезультат ( п.п. 141.2.1 ПКУ).

До відома! Зважаючи на це, перша уцінка, проведена протягом звітного періоду після переведення операційної нерухомості до складу інвестиційної, вважається такою, що перевищує попередні дооцінки, а тому на суму такої уцінки слід збільшити фінрезультат до оподаткування;

• коригувати фінрезультат до оподаткування на різниці, які формуються при нарахуванні амортизації, не потрібно. Річ у тім, що якщо об’єкт інвестиційної нерухомості оцінено за справедливою вартістю, то він не підлягатиме амортизації згідно з П(С)БО 7 «Основні засоби», а отже, коригувати нічого.

2. Якщо інвестнерухомість оцінена за первісною вартістю, то підприємства, які застосовують податкові різниці, будуть застосовувати ті ж податкові різниці, що притаманні й основним засобам. Тобто на суму нарахованої амортизації за бухправилами на об’єкт інвестнерухомості слід збільшити фінрезультат до оподаткування ( п. 138.1 ПКУ) та зменшити його на суму амортизації, розрахованої відповідно до п. 138.3 ПКУ (п. 138.2 ПКУ).

Те ж саме стосується продажу та ліквідації об’єкта інвестиційної нерухомості, що оцінюється за первісною вартістю ( ст. 138 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі