Теми статей
Обрати теми

Держдивіденди-2016: правила звітування та сплати

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, податківці нагадали правила звітування і сплати державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями частини чистого прибутку (доходу), тобто держдивідендів за результатами діяльності у 2016 році.

Зокрема, податківці нагадали, що з початку 2016 року для держпідприємств діють не різні частки для сплати держдивідендів (30/15 %), як було у минулому році, а єдиний для всіх категорій показник — 75 % чистого прибутку (постанова КМУ від 30.12.15 р. № 1156). У новому розмірі держдивіденди слід нараховувати починаючи зі звітних періодів 2016 року (див. «БТ», 2016, № 17, с. 7).

При цьому розраховувати розмір чистого прибутку, з якого сплачуються держдивіденди, слід уключаючи три складові:

(1) власне отриманий чистий фінрезультат (прибуток/збиток) (тобто ряд. 2350 чи ряд. 2355 ф. № 2);

(2) суми капіталу в дооцінках, яка підлягає перенесенню до нерозподіленого прибутку;

(3) частку нерозподіленого прибутку (Кт 44) або невикористаних фондів, утворених внаслідок розподілу прибутку в обсязі, визначеному рішенням органу управління (Кт 42).

Розраховувати розмір держдивідендів слід у Розрахунку, затвердженому наказом ДПАУ від 16.04.11 р. № 85. Він подається разом із фінзвітністю до органів ДФС за підсумками кварталу, півріччя, трьох кварталів та року у терміни, передбачені для квартальної звітності, — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (за І півріччя — не пізніше 09.08.16 р.).

Розмір дивідендів, указаний у цьому Розрахунку, сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання звітності. За І півріччя — не пізніше 19.08.16 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі