Теми статей
Обрати теми

Покупець — безвинно винуватий

Кравченко Дар’я
До кого застосовується штраф за порушення граничних строків реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної в разі зменшення суми компенсації вартості товарів/ послуг, якщо такий розрахунок надісланий постачальником після закінчення граничного строку його реєстрації?

На жаль, тут ситуація є неоднозначною. Для того щоб з нею розібратися, давайте спочатку звернемося до п. 1201.1 ПКУ.

Згідно з цією нормою відповідають за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних (ПН), що підлягають наданню покупцям — платникам ПДВ, і розрахунків коригування до них (РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) платники ПДВ, на яких покладено обов’язок з такої реєстрації ( п. 1201.1 ПКУ).

На кого саме з контрагентів (покупця чи продавця) покладено такий обов’язок, уточнює п. 192.1 ПКУ, розглядаючи кожний конкретний випадок.

Так-от, якщо говорити про «зменшуючі» РК, то дотримуючись зазначених норм ПКУ, під удар потрапляє не хто інший, як покупець. Оскільки саме він зобов’язаний реєструвати такі РК. Причому жодних винятків з цього правила ПКУ не робить.

Виправити ситуацію, що склалася, звичайно, могли податківці. Але, на жаль, вони, чітко дотримуючись вимог ПКУ, дійшли висновку: штрафні санкції за порушення граничних строків реєстрації РК в ЄРПН повинні застосовуватися до особи, на яку покладено обов’язок з такої реєстрації, незалежно від причин, які призвели до порушення (лист ДФСУ від 26.11.15 р. № 25257/6/99-99-19-03-02-15; категорія 101.30 ЗІР ДФСУ).

А це означає, що навіть якщо в порушенні строків реєстрації РК в ЄРПН і буде винен постачальник, постраждає від цього тільки покупець.

Погодьтеся, це є несправедливим. Адже первісно запровадження відповідальності за затримку в реєстрації, зокрема, «зменшуючих» РК в ЄРПН мало на меті:

• захистити покупця від дій недбалого постачальника, який побажав самостійно вносити корективи до ПН;

• та й самого постачальника, від своєчасності реєстрації РК якого залежала можливість швидкого коригування податкових зобов’язань.

Однак законодавці не врахували, що життя — складна річ. І відносини між контрагентами можуть розвиватися не лише за тією єдиною схемою, яка прописана у ПКУ.

У результаті збої в такому алгоритмі починають шкодити самому покупцю. Тобто небажання (неможливість) постачальника своєчасно скласти або направити РК покупцю призводить до того, що покупець не укладається в строки, відведені для реєстрації такого РК в ЄРПН, і наражається на штраф.

На жаль, змусити контролерів змінити свою точку зору навряд чи вдасться.

Покупцям, які не хочуть миритися з такою ситуацією, можна порекомендувати такі варіанти:

1. Превентивний варіант.

Вже на етапі укладення договору передбачити в його тексті обов’язок постачальника компенсувати покупцю штрафи за п. 1201.1 ПКУ, у разі якщо порушення виникне з вини продавця.

2. Варіант захисту.

Оскаржити рішення контролерів в адміністративному або судовому порядку. До речі, тут непогані перспективи позитивного результату. Підтвердженням тому є постанова Київського окружного адмінсуду від 11.03.16 р. № 810/198/16.

Під час розгляду зазначеної справи суд дійшов висновку, що позиція податкових органів, які нарахували штраф покупцю, є неправомірною, оскільки:

• такі дії порушують принцип пропорційності застосованої міри відповідальності (п.п. 8 ч. 3 ст. 2 КАСУ). Оскільки несвоєчасна реєстрація РК в ЄРПН покупцем сталася виключно через затримки їх направлення постачальником;

• податковим правопорушенням вважаються виключно протиправні дії (чи бездіяльність) платника податків ( п. 109.1 ПКУ). А в випадку, що розглядається, покупець не порушував цілеспрямовано вимоги ПКУ. Його провини в цьому порушенні немає. Він просто став жертвою обставин.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі