Теми статей
Обрати теми

БезПДВшні покупки — пункту 198.5 ПКУ тут не місце

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Карпова Влада

Контролери нагадали, що починаючи з 01.07.15 р. п. 198.5 ПКУ зобов’язує нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) у разі придбання товарів/послуг, які використовуються / починають використовуватися в неоподатковуваних, пільгових або негосподарських операціях. Причому незалежно від того, був за ними відображений податковий кредит (ПК) чи ні.

Виняток встановлений лише для товарів/послуг і необоротних активів, придбаних або виготовлених до 01.07.15 р. Для них нарахування ПЗ безпосередньо залежить від наявності ПК за такою покупкою.

Виходить, під таке компенсаційне обкладення потрапляють і безПДВшні покупки?

Ні. На щастя, податківці швидко зреагували і вже в листі від 07.08.15 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17 вказали: за товарами/послугами, необоротними активами, придбаним без ПДВ як до 01.07.15 р., так і після цієї дати, які використовують (починають використовувати) в неоподатковуваних або негосподарських операціях, ПЗ не нараховують!

Такого самого висновку вони дійшли і тепер. І хоча контролери не навели аргументів для його підтвердження, ми повністю згодні.

По-перше, такі висновки є цілком справедливими. Нелогічно накручувати ПДВ з операції, за якою ПЗ не виникають і не було ПК.

По-друге, можна знайти законну підставу для таких висновків у самому ПКУ.

Річ у тім, що при внутрішньоукраїнських операціях об’єктом обкладення ПДВ є постачання товарів/послуг ( ст. 185 ПКУ). А якщо звернутися до визначення терміна «постачання товарів» ( п.п. 14.1.191 ПКУ), то можна помітити, що передача майна для використання в неоподатковуваних операціях або негосподарській діяльності вважається постачанням тільки за умови, що платник ПДВ мав право на ПК ( п.п. «в» п.п. 14.1.191 ПКУ)!

Таким чином, використання в пільговій діяльності безПДВшних товарів або негосподарське їх використання не є постачанням. А оскільки немає постачання — немає й ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі