Теми статей
Обрати теми

Екоподаток за розміщення відходів: коли виникає об’єкт оподаткування

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Карпова Влада

У листі, який коментується, контролери ще раз підтвердили, що екоподаток сплачується лише за «розміщення відходів», тобто постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях або об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів ( п.п. 14.1.223 ПКУ). Тимчасове зберігання відходів на власній території, до передачі їх до місця постійного захоронення чи на утилізацію, розміщенням відходів не вважається. Отже, й об’єкт оподаткування при такому зберіганні не виникає.

Враховуючи це, вони постановили, що у підприємства, яке має спецмісця для розміщення відходів, об’єкт оподаткування виникає, тільки коли відходи буде доставлено до таких місць. При цьому немає значення, коли були утворені ці відходи і де вони тимчасово зберігалися. Головним фактором для виникнення об’єкта оподаткування є переміщення відходів до спеціально відведених місць (об’єктів).

З цього випливає, що підприємство, в якого є спеціально відведені місця для розміщення відходів, може самостійно вирішувати, коли «створити» об’єкт оподаткування.

Водночас довго тримати відходи на тимчасовому місці зберігання безкарно вам навряд чи вдасться. Справа в тому, що зберігання відходів понад рік без відповідної ліцензії може розцінюватись контролерами як порушення екологічного законодавства (п. «з» ст. 17 та ст. 34 Закону України «Про відходи» від 05.03.98 р. № 187/98-ВР). А це може призвести до адмінштрафу в розмірі від 850 до 1700 грн. ( ст. 82 КпАП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі