Теми статей
Обрати теми

Виправили помилку в ІПН покупця: чи відображати в ПДВ-декларації?

Кравченко Дар’я
Яким чином у податковій звітності з ПДВ відображається операція, пов'язана з виправленням помилки в ІПН покупця шляхом складання розрахунку коригування до податкової накладної та другої податкової накладної?

Щоб виправити помилку, допущену в ІПН покупця при заповненні податкової накладної (ПН), необхідно виконати такі дії (категорія 101.17 ЗІР ДФСУ):

• продавець складає «анулюючий» РК до «помилкової» ПН (з неправильним ІПН покупця) і направляє його «помилковому» покупцю;

• «помилковий» покупець повинен зареєструвати такий РК в ЄРПН;

• продавець складає та реєструє в ЄРПН другу ПН (з правильним ІПН).

А ось чи потрібно відображати таку операцію в ПДВ-декларації?

1. Позиція податківців — РК до «помилкової» ПН і другу ПН у ПДВ-декларації відображати не потрібно.

Підставу для таких висновків контролери обрали досить цікаву. На їх думку, оскільки РК і друга ПН не змінюють суму податкових зобов’язань, то операцію, пов’язану з виправленням помилки в ІПН покупця, відображати в ПДВ-звітності не потрібно (категорія 101.20 ЗІР ДФСУ).

Пам’ятаєте? Аналогічним чином фіскали радили діяти при заповненні додатка Д1 до ПДВ-декларації при складанні нульового РК (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ).

Ми б радили остерігатися такого підходу. Адже даючи такі поради, контролери самі цитують абзац перший п. 6 розд. ІІІ Порядку № 21*, в якому зазначено, що дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Про яку відповідність даних можна говорити, якщо частину «податкової первинки» проігнорувати та не відобразити в декларації?

2. Наша позиція — РК до «помилкової» ПН і другу ПН потрібно відобразити в ПДВ-декларації, оскільки, якщо цього не зробити:

а) ви порушите вимоги Порядку № 21.

Адже згідно з п. 1 розд. III Порядку № 21 до ПДВ-декларації заносяться дані податкового обліку платника окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку.

Крім того, п. 12 розд. ІІІ Порядку № 21 зобов’язує продавця подавати до ПДВ-декларації додатки 1, 6, 7, 8 за наявності подій, що підлягають відображенню в таких додатках. А такою подією саме й буде виписка РК до «помилкової» ПН;

б) з’явиться розбіжність між даними ПДВ-звітності і даними, що містяться в ЄРПН.

Увага! Виявлення розбіжностей між даними ПДВ-декларації та даними ЄРПН є підставою для проведення контролюючими органами документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг ( п. 201.10 ПКУ).

До речі, про це нагадують самі контролери в тому самому роз’ясненні, в якому вони так легко дозволили не вказувати РК і другу ПН у ПДВ-декларації.

Звичайно, підхід податківців був би виправданим, якщо б помилка була допущена та виявлена в межах одного звітного періоду. І платник ПДВ показав у декларації другу ПН (з правильним ІПН). Але при цьому розбіжності між ПДВ-декларацією і ЄРПН все одно будуть. А отже, є формальні підстави для перевірки.

Якщо ж перша ПН з неправильним ІПН потрапила до ПДВ-декларації (є помилка в додатку Д5), то її обов’язково потрібно виправити.

Адже платнику ПДВ, що заповнив ПДВ-звітність неправильними даними (включивши «помилкову» ПН), необхідно до періоду помилки подати УР і до нього додати уточнюючі додатки Д1 і Д5. «Помилковий» ІПН він прибере в додатку Д1, а правильний ІПН додасть у додатку Д5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі