Теми статей
Обрати теми

Отримали другу квитанцію, але ЄСВ-звіт не подали — і так буває

Чи має право контролюючий орган після отримання платником другої квитанції про прийняття звіту щодо сум нарахованого ЄСВ без помилок визнати такий звіт не прийнятим?

Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджено наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435 (далі — Порядок № 435).

Відповідно до п. 1 розд. ІІ Порядку № 435 звітність щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — Звіт) до фіскальних органів подається страхувальником або відповідальною особою страхувальника за місцем взяття на облік у фіскальних органах, зокрема засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації ЕЦП відповідальних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Відомості зі звітів страхувальників передаються до Пенсійного фонду України згідно з Порядком обміну інформацією між Міністерством доходів і зборів України, Пенсійним фондом України та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого наказом Міндоходів від 19.09.13 р. № 494.

Підтвердженням поданої звітності є квитанція № 1 та квитанція № 2.

Квитанція № 1 свідчить про те, що Звіт страхувальника успішно прийнято для подальшого опрацювання. Також зазначена квитанція містить інформацію, що за результатами приймання та обробки електронного Звіту в Пенсійному фонді України буде сформовано другу квитанцію, що буде надіслана на електронну адресу, з якої було відправлено Звіт (або посереднику).

Квитанція № 2 містить інформацію про результат обробки Звіту і повідомляє про внесення чи невнесення відомостей зі звітності страхувальника до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Реєстр застрахованих осіб).

Таким чином, квитанція № 2 свідчить лише про те, що дані зі Звіту завантажено до Реєстру застрахованих осіб, ведення якого покладено на Пенсійний фонд України відповідно до п. 1 частини першої ст. 121 Закону про ЄСВ.

Відповідно до ПКУ та п.п. 2 частини першої ст. 13 Закону про ЄСВ зареєстрована в фіскальних органах звітність з єдиного внеску підлягає камеральній перевірці.

Камеральні перевірки проводяться фіскальними органами в межах їх повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених ПКУ та іншими законами України, контроль за дотриманням яких покладено на фіскальні органи.

Камеральній перевірці підлягає вся звітність суцільним порядком.

Порядок, строки подання звітності з єдиного внеску до фіскального органу та її форму встановлено Порядком № 435.

Порядок є нормативно-правовим актом, тобто офіційним документом, прийнятим уповноваженим на це суб’єктом нормотворення у визначеній законом формі та порядку, який встановлює норми права для неоднозначного кола осіб і розрахований на неодноразове застосування. Тому при заповненні звітності необхідно користуватися загальними правилами формування та подання звіту, передбаченими Порядком № 435.

Отже, контролюючий орган після отримання платником квитанції № 2, яка свідчить про внесення відомостей зі звітності страхувальника до Реєстру застрахованих осіб, на підставі камеральної перевірки має право визнати такий Звіт не прийнятим, якщо його було подано з порушенням вимог Порядку № 435*.

* Не вважається Звітом і вважається таким, що не подавався, зокрема, Звіт без обов’язкових реквізитів, передбачених п. 6 розд. II Порядку № 435, та поданий без необхідних таблиць ( п. 8 розд. II Порядку № 435).

Водночас ст. 25 та 26 Закону про ЄСВ та ст. 1651 КпАП передбачено фінансову та адміністративну відповідальність, зокрема за подання не за встановленою формою звітності, передбаченої Законом про ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі