Теми статей
Обрати теми

Судова система України: повне оновлення!

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Закон України від 02.06.16 р. № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів»

Законом, що коментується, Верховна Рада України оновила організацію судової влади та здійснення правосуддя в Україні. Судова система України буде складатись із трьох рівнів:

• місцеві суди;

• апеляційні суди;

• Верховний Суд.

Крім того, для розгляду окремих категорій справ у системі судоустрою діють вищі спеціалізовані суди як суди першої інстанції (див. рисунок на с. 5).

Головна відмінність — функції касаційного перегляду рішень апеляційних судів буде здійснювати Верховний Суд, а не вищі спеціалізовані суди, як було раніше.

Крім цих структурних змін, відбудуться й інші організаційні зміни.

1. Змінено склад суду. Так, справи в судах розглядаються суддею одноособово, а у випадках, визначених процесуальним законом, — колегією суддів, а також за участю присяжних.

2. Оновлено порядок призначення суддів на посади та звільнення їх з посад. Голова суду та його заступник обираються на посади зборами суддів відповідного суду з числа суддів цього суду. Голову Верховного Суду та його заступника обирає Пленум Верховного Суду.

Звільняти суддів будуть у випадку:

• отримання від них заяв про звільнення;

• триваючого незадовільного виконання обов’язків;

• систематичного або грубого одноразового порушення закону при виконанні своїх функцій.

До відома! Суддя, якого достроково звільнено з посади в суді (крім звільнення з посади за його заявою), не може бути обраний на будь-яку посаду в судах протягом двох років з дня такого дострокового звільнення.

3. Підвищено вікові та професійні цензи до кандидатів, запроваджено конкурсний принцип призначення судді. Так, на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший 30 та не старший 65 років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше 5 років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою.

4. Встановлено відповідальність суддів. Так, суддя буде нести кримінальну чи дисциплінарну відповідальність за злочини (наприклад, отримання неправомірної вигоди) та дисциплінарні проступки, що опосередковано можуть впливати на юридичну позицію судді при здійсненні ним правосуддя. Зокрема, суддя може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності у разі, якщо він порушує встановлені законом вимоги щодо змісту судового рішення, не дає оцінки аргументам сторін, не викладає обґрунтування свого рішення тощо.

Водночас передбачено, що суддю не може бути притягнуто до відповідальності за ухвалене ним судове рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку. Щодо дій, не пов’язаних із виконанням суддівських функцій, суддя нестиме юридичну відповідальність у загальному порядку.

Розглядати справи, в яких фігурують судді, буде Вища рада правосуддя. До її компетенції належать повноваження щодо розгляду дисциплінарних справ стосовно усіх суддів, ухвалення рішення про тимчасове відсторонення суддів від здійснення правосуддя за клопотанням Генпрокурора, про відрядження суддів до іншого суду тощо.

Закон, що коментується, набере чинності з 30.09.16 р. Одночасно Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» від 02.06.16 р. № 1401-VIII будуть внесені відповідні зміни до Конституції України.

При цьому суди, що діють зараз, будуть продовжувати здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності нових судів, юрисдикція яких поширюється на відповідну територію.

img 1

Нова структура судової системи України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі