Теми статей
Обрати теми

Неприбуткові організації: новий Реєстр та перехідні моменти

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Постанова Кабінету Міністрів України від 13.07.16 р. № 440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру»

Ще у 2015 році законотворці переформатували правила оподаткування неприбуткових організацій (НПО). Щоб «старі» НПО без проблем могли перейти на нові неприбуткові вимоги, законодавці дали їм час до 01.01.17 р. (абз. 2 п. 34 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ), аби привести всі свої статути у відповідність до діючих норм та отримати нове рішення про включення до Реєстру НПО.

Щоб виконати ці вимоги, постановою, що коментується, Кабмін затвердив Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру (далі — Порядок).

Цим Порядком Кабмін визначив алгоритм включення НПО до Реєстру НПО. Так, відтепер, щоб організацію включили до цього нового Реєстру, їй слід подати до контролюючого органу:

реєстраційну заяву за формою 1-РН (додаток 1 до Порядку);

копії установчих документів (крім тих, що оприлюднили її на порталі електронних сервісів), які засвідчені підписом керівника та скріплені печаткою (за наявності), а житлово-будівельні кооперативи (далі — ЖБК) — засвідчені підписом керівника та скріплені печаткою (за наявності) копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку.

Реєстраційна заява та копії зазначених документів можуть бути подані (надіслані) в один із таких способів:

• особисто керівником або уповноваженою на це особою;

• поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;

• засобами електронного зв’язку в електронній формі;

• держреєстратору як додаток до заяви про держреєстрацію.

Отримані документи контролюючий орган опрацьовує 14 днів і після цього приймає рішення про внесення організації до Реєстру НПО чи відмову у реєстрації. Якщо рішення отримане схвальне, то підприємство вноситься до Реєстру і йому присвоюється ознака неприбутковості.

Увага! Ознаки неприбутковості, які будуть присвоювати, суттєво відрізняються від тих, що були раніше. Так, благодійні організації матимуть ознаку неприбутковості — «0036», асоціації та інші об’єднання юросіб — «0039», ЖБК — «0040», профспілки — «0044» тощо.

Крім цих нововведень, варто звернути увагу і на перехідні моменти, а саме: чи слід уже діючим НПО проходити перереєстрацію?

Як вказано у самій постанові, що коментується, до 01.01.17 р. уже діючі НПО позбавлятися неприбуткового статусу не будуть. Але, щоб бути неприбутківцем і в наступному році, їм потрібно потрапити до цього Реєстру НПО.

Включення таких підприємств до Реєстру буде відбуватися в декілька етапів:

1) контролери протягом двох місяців з дня набрання чинності постановою, що коментуються, надішлють діючим НПО письмові запити щодо відповідності їх вимогам, установленим п. 133.4 ПКУ;

2) НПО у місячний строк направляє їм завірені копії установчих документів, а ЖБК — ще й копії документів на право власності чи користування будинком;

3) у місячний строк з дня отримання таких документів контролери:

• включать організацію до нового Реєстру НПО

• або відмовлять у включенні через невідповідність її новим вимогам.

Якщо надходить відмова, то, щоб і у 2017 році бути неприбутківцем, підприємству слід привести до 01.01.17 р. свої установчі документи у відповідність до вимог п. 133.4 ПКУ та у цей самий строк подати копії таких документів контролюючому органу. Якщо цього не зробити, то з 01.01.17 р. така організація буде платником податку на прибуток.

Постанова, що коментується, діє з 16.07.16 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі