Теми статей
Обрати теми

Оренда виділених інтернет-серверів у нерезидента: чи буде ПДВ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 29.06.16 р. № 14156/6/99-99-15-03-02-15

У листі, що коментується, податківці акцентували увагу на тому, що порядок обкладення ПДВ операцій з постачання послуг безпосередньо залежить від місця постачання таких послуг. Правила визначення місця постачання для кожного конкретного виду операцій прописано в ст. 186 ПКУ. Це може бути:

• як місце фактичного надання послуг;

• так і місце реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг.

Послуга з оренди виділеного сервера мережі Інтернет — це фактично послуга з оренди серверного обладнання, яке є в орендодавця і має постійне підключення до мережі Інтернет.

Проаналізувавши норми ЦКУ, контролери дійшли висновку: сервер підпадає під поняття рухомих речей (п. 2 ст. 181 ЦКУ).

Тобто тут у дію вступає п.п. «г» п. 186.3 ПКУ. Згідно з ним місцем постачання послуг з надання в оренду (лізинг) рухомого майна (крім транспортних засобів та банківських сейфів) вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання (у разі відсутності такого місця — місце постійного або переважного його проживання).

Отримувачем послуг у цьому випадку виступає резидент — платник ПДВ. Тому місцем постачання послуг буде митна територія України. Тобто операція підпадає під обкладення ПДВ. Резидент же стає особою, відповідальною за нарахування (за ставкою ПДВ 20 %) і сплату податку до бюджету.

На дату складання податкової накладної отримувач послуг набуває права сформувати податковий кредит за такою операцією.

Зверніть увагу! Навіть якщо отримувач таких послуг — неплатник ПДВ, він зобов’язаний сплатити ПДВ з «нерезидентних» послуг до бюджету (пп. 180.2 і 208.4 ПКУ). Ці суми він зобов’язаний задекларувати у Розрахунку, форму якого затверджено наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі