Теми статей
Обрати теми

Утилізуємо некондиційне насіння: правила ПДВ-обліку від ДФСУ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 09.06.16 р. № 12804/6/99-99-15-03-02-15

У листі, що коментується, податківці звернули увагу на податкові наслідки з ПДВ, які загрожують сільгосппідприємству, якщо придбане насіння стає некондиційним та утилізується.

Податківці наполягають, що коли сільгосппідприємство відобразило податковий кредит (ПК) з ПДВ за придбаним насінням, яке з часом (при зберіганні) стало некондиційним, то ви маєте:

нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ (ПЗ) на підставі п. 198.5 ПКУ, якщо вартість такого насіння не включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню;

не нараховувати ПЗ з ПДВ, якщо вартість таких утилізованих товарів включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню.

Такі висновки податківці без додаткових пояснень доволі складно прийняти. Хоча зерно істини в цьому є.

Розпочнемо з того, що запаси, які зберігаються на складі і визнаються некондиційними, жодне підприємство напряму не відносить до собівартості якоїсь продукції. Вартість таких запасів списують:

• у межах норм природного убутку — до складу загальновиробничих витрат (Дт 91);

• понаднормові втрати —до складу інших витрат операційної діяльності (Дт 949).

Виходячи з цього, на перший погляд здається, що оскільки некондиційне насіння до собівартості готової продукції напряму не може потрапити, то в будь-якому випадку вам доведеться нараховувати податкові зобов’язання у зв’язку із використанням у негосподарській діяльності (п.п. «г» п. 198.5 ПКУ) усього списаного насіння.

Але це лише перше враження. Якщо копнути глибше та розібратися з подальшим обліком витрат щодо списаного некондиційного насіння, то все стане зрозумілим.

Так, загальновиробничі витрати, в яких сидять витрати щодо списаного некондиційного насіння у межах природних втрат, сільгосппідприємство буде відносити до складу собівартості відповідних видів продукції рослинництва (Дт 23 — Кт 91).

Іншу ж частину вартості некондиційного насіння (понад межі природних втрат), яка була списана до складу інших витрат операційної діяльності (негосподарські витрати), буде просто списано на фінансовий результат (Дт 791 — Кт 949).

Отже, висновки листа, що коментується, можна звести до давно звичної позиції контролерів:

• на вартість запасів (насіння) в межах природних втрат нараховувати ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ не потрібно;

• на вартість насіння понад норми природних втрат слід нараховувати ПЗ згідно із п. 198.5 ПКУ, оскільки ця частина некондиційного насіння використана в операціях, які не є господарською діяльністю. Проводити таке нарахування потрібно для того, щоб компенсувати раніше відображений ПК.

Щоб нарахувати ПЗ, потрібно скласти зведену ПН не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, у якому було встановлено факт того, що насіння зіпсувалося понад межі природних втрат. І, звичайно ж, зареєструвати таку податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Звертаємо увагу! Оскільки в листі, що коментується, йдеться про сільгосппідприємства, які можуть перебувати на спецрежимі з ПДВ, то дані щодо нарахування ПЗ у таких платників слід відображати у загальній декларації з ПДВ (код 0110). А щоб уникнути дисбалансу у відображенні ПЗ і ПК у різних деклараціях, вам слід «перетягнути» із спецрежимної до загальної декларації з ПДВ ПК, що був сформований при придбанні такого насіння і включений до спецрежимної декларації. Робити такі маніпуляції ви будете через ряд. 13 ПДВ-декларації. У цьому рядку у спецрежимній декларації суму, яка підлягає перенесенню, зазначаєте зі знаком «-», а в загальній ПДВ-декларації — із знаком «+».

Крім того, слід врахувати, що ряд. 13 спецрежимної декларації повинен дорівнювати сумі значень ряд. 8 таблиць 1 — 3 додатка ДС10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі