Теми статей
Обрати теми

Приватизовано ділянку під забудову: як отримати ПДФО-звільнення

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Податківці акцентували увагу на ситуації, коли резидент продає земельну ділянку, яка безпосередньо отримана у власність у процесі приватизації та яка перебувала в його власності менше 3 років. Цільове призначення земділянки — будівництво та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. Відразу зазначимо, що в цій ситуації задіяні фактори, які фігурують у різних звільняючих нормах ПКУ. Але чи допоможе це не обкладати дохід від продажу такої ділянки ПДФО?

З одного боку, п. 172.1 ПКУ звільняє від ПДФО дохід, отриманий від продажу земділянки, якщо одночасно виконані три умови:

• площа ділянки не перевищує норми безоплатної передачі, визначені ст. 121 Земельного кодексу України (далі — ЗКУ);

• такий об’єкт продається не більше одного разу на рік;

• він перебував у власності продавця більше 3 років.

«Трирічне» обмеження не поширюється на успадковану землю, але в нашій ситуації ця земля отримана у процесі приватизації.

З іншого боку, є п.п. 165.1.40 ПКУ, який дозволяє не включати до загального оподатковуваного доходу платника податків дохід, отриманий у результаті відчуження деяких приватизованих об’єктів:

• земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі зі ст. 121 ЗКУ

• і майнових паїв

безпосередньо отриманих у власність у процесі приватизації.

Отже, у цьому випадку п.п. 165.1.40 ПКУ застосувати не вдасться, оскільки ця норма поширюється лише на землі сільгосппризначення і земельні паї, а земельна ділянка, призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), нехай і з допустимою площею, але усе ж таки не потрапляє до кола дії звільнення. І акцент на приватизації не врятує.

Погіршує положення те, що земділянка перебуває у власності фізичної особи менше 3 років, отже, не працює звільнення з  п. 172.1 ПКУ.

Висновок: дохід від продажу такої ділянки обкладається ПДФО за ставкою 5 % ( п. 172.2 ПКУ).

Для наочності ми оформили висновок фіскалів у вигляді доступної схеми.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі