Теми статей
Обрати теми

Відпустка «за свій рахунок»: роботодавець не може «придумати» новий вид

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист Мінсоцполітики України від 29.04.16 р. № 243/13/116-16

Ось і настало літо — пора відпусток. При цьому ст. 4 Закону про відпустки* передбачає декілька видів відпусток, серед яких і щорічні. Також там прописані додаткові «навчальні», творчі, для участі у змаганнях, соціальні (зокрема, декретні) і неоплачувані відпустки. Крім того, ч. 2 ст. 4 Закону про відпустки надає право встановлювати інші види відпусток (крім перелічених вище) колективним договором, угодою та трудовим договором.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Важливо розуміти! Частина 2 ст. 4 Закону про відпустки надає можливість встановлювати повністю нові види відпусток, а не різновиди вже прописаних у ч. 1 цієї статті. Таким чином, не можна в колективному договорі прописати різновид відпустки «за свій рахунок» або щорічної відпустки.

Більше того, є ще одна важлива норма — ч. 3 ст. 23 Закону про відпустки, згідно з якою інші види відпусток, передбачені трудовим або колективним договором, фінансуються з прибутку підприємства після сплати податків та інших обов’язкових платежів або за рахунок коштів фізособи, у якої працює працівник, а для бюджетників — у межах бюджетних асигнувань і додаткових джерел. Таким чином, такі «самостворені» види відпусток мають бути оплачуваними. А встановивши інші види неоплачуваних відпусток, роботодавець порушить трудове законодавство.

Отже, якщо ви хочете відправити працівника у відпустку «за свій рахунок» без конкретної причини, встановленої ст. 25 Закону про відпустки, доведеться задовольнятися відпусткою «за сімейними обставинами» тривалістю 15 календарних днів ( ст. 26 Закону про відпустки. А прописати в колдоговорі новий вид неоплачуваної відпустки із зручною для роботодавця тривалістю не вдасться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі