Теми статей
Обрати теми

«Махайте на мене, махайте!»: кліматична техніка для працівників

Жиленко Катерина, податковий експерт, e.zhylenko@id.factor.ua
Ось і настало літо. Дні все теплішають, і скоро ми усі шукатимемо осередок прохолоди. Прохолода в робочому приміщенні підвищує працездатність і просто піднімає настрій як персоналу, так і клієнтів. Створення ж такого мікроклімату входить до обов’язків роботодавця в межах охорони праці. Сьогодні нагадаємо правила обліку кліматичної техніки (кондиціонерів і вентиляторів).

Податок на прибуток

Ось уже півтора роки податковий облік доходів і витрат є майже братом-близнюком з бухгалтерським обліком. Так, об’єкт обкладення податком на прибуток з 01.01.15 р. визначається шляхом коригування фінансового результату, визначеного у фінзвітності підприємства за правилами бухобліку (П(С)БО або МСФО) на різниці з прибуткового розд. III ПКУ ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

При цьому в прибутковому питанні стало «легше дихати» стосовно господарської спрямованості витрат, які можна віднести на витрати. До того потрібно було доводити, що кліматична техніка — необхідна частина господарської діяльності у межах охорони праці. Тепер у разі придбання кондиціонера або вентилятора цього робити не потрібно.

Будьте обережні! Цей «підводний камінь» все ще може випірнути при нарахуванні амортизації ОЗ у платників податку на прибуток. Згідно з п.п. 138.3.2 ПКУ не підлягають амортизації витрати на придбання/самостійне виготовлення ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих ОЗ. При цьому під невиробничими розуміють ОЗ, які не використовують у господарській діяльності. Ось де, можливо, потрібно буде доводити, що кондиціонер використовується в господарській діяльності. Тут допоможе ст. 13 Закону про охорону праці, згідно з якою роботодавець зобов’язаний у кожному структурному підрозділі створити умови праці відповідно до нормативно-правових актів. А саме до норм ДСН 3.3.6.042-99 (у частині мікроклімату).

Щодо податкових різниць зауважимо, що коригувати фінрезультат на різниці зобов’язані тільки ті платники податку на прибуток, річний дохід яких, визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний (податковий) період, перевищує 20 млн грн. Ті ж, у кого дохід менший (так звані низькодохідні платники), можуть не застосовувати коригування фінрезультату до оподаткування на усі різниці (окрім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

ПДВ

Згідно з правилами, що діяли до 01.07.15 р., якщо товари придбавали для неоподатковуваних операцій або негосподарського використання, то «вхідний» ПДВ платник не включав до ПК. Тому і не повинен був нараховувати ПЗ у разі «негосподарського» використання таких товарів.

З 01.07.15 р. ситуація змінилася. Платник ПДВ повинен віднести до складу ПК вартість усіх товарів незалежно від цілі придбання, а потім при використанні їх у неоподатковуваних операціях або в негосподарській діяльності ( п. 198.5 ПКУ):

• нарахувати ПЗ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ (вже на дату придбання товарів/послуг/необоротних активів, придбаних для використання в неоподатковуваних операціях)*;

* Нагадаємо: контролери дозволили не нараховувати компенсуючі ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ, якщо не було «вхідного» ПДВ (лист ДФСУ від 07.08.15 р. № 29168/7/99-99-19-03-02-17).

• не пізніше останнього дня звітного періоду скласти зведену ПН;

• зареєструвати таку ПН в ЄРПН.

На нашу думку, зв’язок кліматичної техніки з господарською діяльністю є незаперечним, оскільки така техніка призначена для створення комфортних умов праці для працівників у межах охорони праці. Проте необхідність такого придбання краще обґрунтувати в розпорядчому документі підприємства (наказі, розпорядженні тощо).

Отже, залишається виконати другу умову для відображення ПК: отримати від продавця належним чином оформлену ПН, яка обов’язково має бути зареєстрована в ЄРПН.

Далі поговоримо про облік самої техніки при її придбанні, встановленні та подальшій експлуатації.

Придбання нової техніки

Одвічне запитання: розглядати кондиціонер як окремий об’єкт обліку чи як витрати, пов’язані з поліпшенням приміщення? Єдиного правильного варіанта тут немає. Якщо йдеться про побутові настінні кондиціонери, які «обліпили» буквально кожну будівлю, то логічніше розглядати їх як окремий об’єкт обліку.

Наступна дилема: ОЗ чи «малоцінка»? Визначальними чинниками будуть строк корисного використання і вартість обладнання. Отже, строк експлуатації кондиціонерів — більше року, а ось ціна може бути як нижче, так і вище «лінії розмежування» — 6000 грн. Тож якщо ви вибрали модель подешевше та вписалися в суму до 6000 грн., такий апарат потрапить в МНМА.

Однак пам’ятаєте, що при визначенні первісної вартості ви повинні врахувати не лише суму, сплачену постачальнику при купівлі, а й інші витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням ОЗ до стану, в якому вони придатні для використання для запланованих цілей. А саме ті витрати, які пов’язані з установкою та наладкою кондиціонерів ( п. 8 П(С)БО 7 «Основні засоби»). Тому, найімовірніше, «освіжаючий агрегат» обійдеться у кругленьку суму більше 6000 грн. і відповідно потрапить до складу ОЗ ( п.п. 14.1.138 ПКУ).

Зауважимо: згідно з п. 5.2 П(С)БО 7 підприємства можуть самі встановлювати вартісні критерії для предметів, які належать до МНМА. Але для зближення з податковим обліком у бухгалтерському обліку вартісний критерій, що розмежовує ОЗ і МНМА, як правило, встановлюють у тому самому розмірі — 6000 грн.

У бухобліку первісну вартість кондиціонера-ОЗ спочатку формуємо на Дт субрахунку 152, а при введенні в експлуатацію — списуємо на Дт субрахунку 106.

Тонкий момент. У Класифікаторі ДК 013-97 машини значаться під кодом 310000, обладнання — під кодами 220200, 311000. На думку податківців, до ОЗ групи 4 слід відносити і кондиціонери (див. лист ДПА в Дніпропетровській області від 29.09.11 р. № 28676/10/15-124). Однак, виходячи з Класифікатора ДК 013-97, такі ОЗ, найімовірніше, слід включати до групи 6 ОЗ з мінімальним строком амортизації 4 роки ( п.п. 138.3.3 ПКУ). Вони цілком потрапляють до категорії 230106 «Вентилятори та вентиляційні або витяжні шафи» з групи 230100 «Прилади побутові електромеханічні».

Якщо ж усе-таки розцінювати оснащення приміщення системою кондиціонування як поліпшення ОЗ, то первісну вартість такої будівлі потрібно збільшити на суму витрат на придбання, доставку та установку кондиціонерів.

Для цього витрати в періоді їх здійснення групуємо за дебетом субрахунку 151 або 152. А після закінчення робіт суму витрат відносимо на збільшення первісної вартості приміщення і відображаємо за дебетом субрахунку 103.

Амортизацію ОЗ нараховуємо за методами, описаними в п. 26 П(С)БО 7, з урахуванням мінімально допустимих строків корисного використання, встановлених п.п. 138.3.3 ПКУ (крім виробничого методу): прямолінійним, зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вартості, кумулятивним.

Нюанс: використовувати встановлені ПКУ строки експлуатації зобов’язані лише ті платники податку на прибуток, які застосовують податкові різниці.

Що стосується вентиляторів, які не встановлюються безпосередньо на будівлю, а просто розміщуються у приміщеннях, то з ними все набагато простіше та однозначніше. Як правило, вони обліковуються як окремі об’єкти обліку, причому належать до МНМА. Первісна вартість «крилатих» формується на субрахунку 153, а потім списується в дебет субрахунку 112. Витрати на придбання вентиляторів амортизуватимуться або методом «50 на 50», або методом «100 % вартості в першому місяці використання» ( п. 27 П(С)БО 7).

Амортизаційні відрахування доцільно обліковувати залежно від напрямку використання будівлі, в якій встановлений кондиціонер та/або вентилятор: в загальновиробничих, адміністративних витратах або витратах на збут і, відповідно, відображати на рахунках 91, 92 або 93.

Якщо кондиціонер встановлений у виробничих приміщеннях або приміщеннях, задіяних в управлінні цехами, дільницями, відділеннями, бригадами та іншими підрозділами основного і допоміжного виробництва, вибираємо рахунок 91, якщо в адміністративних приміщеннях (у тому числі на невиробничих підприємствах) — рахунок 92, у торговельних залах — рахунок 93.

Існує й інший підхід: віднести такі витрати на рахунок 91 як витрати на охорону праці ( п. 15.8 П(С)БО 16). Але оскільки загальновиробничі витрати мають не всі (ті ж торговельні підприємства рахунок 91 не застосовують), то коло його прибічників значно звужується.

Чистимо наявний кондиціонер

Кондиціонери потрібно періодично прочищати від сміття, що скупчилося. Провести чищення можуть як працівники самого підприємства, так і фахівці сторонньої організації у межах того ж обслуговування кондиціонерів. У бухгалтерському обліку такі витрати відображаємо за дебетом рахунків: 91, 92, 93 — залежно від того, як вирішили обліковувати сам кондиціонер (витрати на охорону праці чи за призначенням використання будівлі, на якій розташований кондиціонер).

Бухгалтерські проводки купівлі, установки та чищення кліматичної техніки наведені в таблиці далі.

Бухгалтерський облік купівлі та техобслуговування кондиціонерів і вентиляторів

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн.

Дт

Кт

1. Перераховано передоплату постачальнику за кондиціонер

371

311

9000

2. Відображено суму ПДВ

644/1

644/2

1500

3. Нараховано ПК на підставі ПН, зареєстрованої в ЄРПН

641

644/1

1500

4. Отримано кондиціонер

152

631

7500

5. Відображено суму ПДВ

644/2

631

1500

6. Проведено залік заборгованостей

631

371

9000

7. Встановлено кондиціонер згідно з актом виконаних робіт

152

631

625

8. Відображено суму ПДВ

641/1

631

125

9. Нараховано ПК на підставі ПН, зареєстрованої в ЄРПН

641

641/1

125

10. Оплачено послуги з установки кондиціонера

631

311

750

11. Кондиціонер введено в експлуатацію

106

152

8125

12. Нараховано амортизацію кондиціонера

91 (92, 93)

131

135,42 (умовно)

13. Отримано вентилятор

153

631

500

14. Відображено суму ПДВ

641/1

631

100

15. Нараховано ПК на підставі ПН, зареєстрованої в ЄРПН

641

641/1

100

16. Перераховано плату за вентилятор

631

311

600

17. Вентилятор введено в експлуатацію

112

153

500

18. Нараховано амортизацію вентилятора

91 (92, 93)

132

500(1)

19. Проведено чищення кондиціонера перед літнім сезоном:

       1) власними силами підприємства (нараховано зарплату)

91 (92, 93)

661

300

       2) сторонньою організацією:

           • вартість послуг

91 (92, 93)

631 (685)

250

           • відображено ПК з ПДВ на підставі ПН, зареєстрованої в ЄРПН

641

631 (685)

50

(1) В обліковій політиці прописаний метод амортизації МНМА 100 % у першому місяці використання.

Документи та скорочення статті

Закон про охорону праці — Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

ДК 013-97 — Державний класифікатор України «Класифікація основних фондів» [ДК 013-97], затверджений наказом Держстандарту від 19.08.97 р. № 507.

ОЗ — основні засоби.

МНМА — малоцінні необоротні матеріальні активи.

ПК — податковий кредит.

ПЗ податкові зобов’язання.

ПН — податкова накладна.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі