Теми статей
Обрати теми

Відряджається для роботи у вихідний день...

Синько Неля, начальник відділу оплати праці в позабюджетній сфері Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Мінсоцполітики
Працівник перебуватиме у відрядженні з 18 по 22 червня 2016 року. Причому згідно з наказом про відрядження він виконуватиме роботу в день, який є для нього вихідним (20 червня 2016 року), а також у неробочий день (19 червня 2016 року — Трійця). Як оплатити роботу у відрядженні у вихідні та святкові (неробочі) дні?

Працівникам, направленим у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором. Однак розмір такої оплати праці не може бути нижчим ніж середній заробіток ( ст. 121 КЗпП).

Таким чином, для оплати праці працівника за період відрядження необхідно:

по-перше, визначити денний заробіток за місяць, в якому працівник перебував у відрядженні;

по-друге, розрахувати середньоденну заробітну плату працівника;

по-третє, порівняти отримані величини. Якщо денний заробіток вищий за середньоденну заробітну плату, то дні роботи у відрядженні оплачують виходячи з денного заробітку (тобто як звичайні робочі дні). У протилежній ситуації — за середньоденним заробітком.

Денний заробіток розраховується виходячи із зарплати працівника та кількості робочих днів за нормою робочого часу в місяці перебування у відрядженні. При цьому розрахунок необхідно здійснювати виходячи з повністю відпрацьованого місяця з урахуванням усіх елементів заробітної плати (оклад, доплати, надбавки, премії, які не мають разового характеру, індексація тощо).

Розрахунок середньоденної зарплати здійснюють згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, виходячи з виплат за останні 2 місяці роботи, що передують місяцю направлення у відрядження.

Спеціальних положень щодо оплати праці працівника у відрядженні у вихідний, святковий або неробочий дні КЗпП не містить.

Водночас п. 9 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі —Інструкція № 59), установлено таке.

Якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідний день, то компенсація за роботу в цей день виплачується відповідно до законодавства. Тобто працівнику проводяться виплати з урахуванням ст. 107 КЗпП — у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, оскільки робота здійснювалася з перевищенням місячної норми в його вихідний день.

Якщо працівник працював у відрядженні у святковий день, який за графіком роботи на його підприємстві був його робочим днем, то оплата проводиться у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад. Якщо ж за графіком роботи підприємства, з якого працівник був відряджений, цей день був на підприємстві святковим (неробочим), то оплата здійснюється у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота здійснювалася з перевищенням його місячної норми.

Важливо! Положення Інструкції № 59 є обов’язковими для бюджетників. Підприємства госпрозрахункової сфери ці питання повинні вирішити самостійно в колективному договорі або окремому положенні про відрядження.

Майте на увазі! Якщо працівник вибуває у відрядження або повертається з нього у свій вихідний (святковий, неробочий) день і в наказі про направлення його у відрядження не вказано, що цей день є його робочим днем, оплачувати його в подвійному розмірі не потрібно. Адже коли працівник їде до місця відрядження, він фактично не здійснює свої посадові обов’язки в такий день, тобто, по суті, не залучається до роботи цього дня. За такий день йому виплатять лише добові.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі