Теми статей
Обрати теми

Видача готівки з каси: коли касові документи недійсні

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, податківці нагадали, що видаткові касові ордери або видаткові відомості є недійсними, коли на них відсутній підпис головного бухгалтера та/або одержувача коштів.

Так, у п. 3.4 Положення № 637* прямо вказано, що документи на видачу готівки (видаткові касові ордери або видаткові відомості) мають підписувати керівник і головний бухгалтер або працівник підприємства, який на це уповноважений керівником. При цьому якщо до видаткових ордерів додано заяви на видачу готівки, розрахунки тощо, на яких є дозвільний напис керівника підприємства, то його підпис на видаткових касових ордерах не обов’язковий.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637.

Що ж стосується обов’язковості підпису одержувача на касових документах, то на це вказує п. 3.5 Постанови № 637. У ньому говориться, що у разі видачі окремій фізособі готівки (у тому числі працівникам підприємства) за видатковим касовим ордером або видатковою відомістю вона має обов’язково розписатися у цих документах про одержання готівки із зазначенням одержаної суми (гривень — словами, копійок — цифрами). Це ж стосується і видаткової відомості, складеної на видачу готівки кільком особам.

При цьому вони наголошують, що відсутність підпису одержувача на касових документах дає право перевіряючим додати до залишку готівки в касі на кінець дня для визначення ліміту кошти, вказані в такому первинному документі. І якщо виявиться, що ця сума перевищує ліміт, то одержувачу загрожує штраф у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі