Теми статей
Обрати теми

Реалізація палива: ера електронного адміністрування настала

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Постанова КМУ від 24.02.16 р. № 113 «Порядок електронного адміністрування реалізації палива»

Мабуть, найголовніший документ для роботи системи електронного адміністрування реалізації палива (СЕАРП) — Порядок її роботи, затверджений постановою, що коментується.

Як і планувалося, СЕАРП стартувала з 1 березня 2016 року: жодних перенесень немає.

Розділ ІІ Порядку присвячений реєстрації платниками «паливного» акцизу. Нагадаємо: зареєструватися потрібно за три робочі дні до початку реалізації палива. Цікаво, що можливість подати реєстраційну заяву податківці надали ще до офіційного затвердження її форми. ДФСУ навіть навела приклад заповнення заяви, звернувши увагу на основні помилки, виявлені в уже поданих заявах (зокрема при зазначенні кодів підрозділів): помилки потрібно виправити та подати заяву наново з позначкою «Зміни» (http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/238684.html).

Кабмін наказав ДФСУ оприлюднити і щодня оновлювати дані про платників «паливного» акцизу на сайті. Пам’ятайте: датою реєстрації вважається дата внесення відповідного запису до Реєстру платників «паливного» акцизу. А для тих, хто подав заяву до 01.03.16 р., дата реєстрації — 1 березня. Щоб отримати витяг з Реєстру, слід надіслати податківцям електронний запит.

Якщо ви вводите в експлуатацію нові пункти реалізації палива, виводите старі з експлуатації або змінюєте місцезнаходження пунктів, а також якщо в даних виявлені розбіжності або помилки, слід подати реєстраційну заяву на внесення змін.

Розділ ІІІ Порядку присвячений електронним рахункам. Рахунки в СЕАРП відкриваються автоматично, та їх можна використовувати з дати відкриття. Про стан рахунку можна довідатися, подавши відповідний запит.

Електронний рахунок відкривається для перерахування акцизного податку в сумах, необхідних для реєстрації платником податку заявок на поповнення обсягів залишків пального. Кошти, зараховані платником податку на електронний рахунок, автоматично перераховуються Казначейством на бюджетний рахунок, призначений для сплати «паливного» акцизу, протягом операційного дня зарахування коштів. При цьому сплачує задекларований акциз платник податків самостійно з власного поточного рахунка до відповідного бюджету, але з урахуванням сум, які були перераховані на його електронний рахунок. Як бачите, на відміну від схеми функціонування ПДВшного електронного рахунка, гроші на «акцизному» рахунку не затримуються, а відразу надходять до бюджету.

І останній — розділ IV присвячений порядку роботи СЕАРП: розрахунку ліміту для реєстрації акцизних накладних, проведення інвентаризації залишків, правилам обліку.

Одиниця обліку обсягів пального в СЕАРП — літри, приведені до температури 15 °С. При цьому літри, відпущені через паливороздавальні колонки на АЗС і АГЗС, вважаються літрами, приведеними до температури 15 °С. Така одиниця обліку палива має використовуватися в первинних бухгалтерських документах, акцизних накладних та/або розрахунках коригування, заявці на поповнення обсягів залишків палива, декларації з акцизного податку.

При цьому в самій постанові № 113 уточнили, що в товаросупровідних документах на паливо обсяги такого палива виробники та суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності (останні — при ввезенні палива в Україну) вказують у кілограмах і літрах, приведених до температури 15 °С.

Тому не лякайтеся, якщо під час заправки 20 літрів бензину у 20-літрову каністру в холодну пору року вона виявиться неповною, а в літню спеку бензин виливатиметься через край. Просто уточнюйте, в яких літрах («звичайних» чи «приведених до 15 °С») ви купуєте бензин.

Постанова діє з 27.02.16 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі