Теми статей
Обрати теми

«Безсмертні» валютні обмеження: Нацбанк «додав повітря»

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Постанова Правління НБУ від 03.03.16 р. № 140 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України»

Валютні обмеження вже стали частиною нашого з вами життя. Вони запроваджувалися як тимчасовий захід, але, як кажуть, немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Тому Нацбанк кожного триместру продовжує дію обмежень, додаючи невеликі правки. Так сталося й цього разу. При цьому одразу зауважимо, що, на думку НБУ, ситуація на валютному ринку дещо стабілізувалася, а тому можливі деякі послаблення.

Розпочнемо одразу з добрих новин.

Збільшили суми, у межах яких працюють обмеження на купівлю та отримання з банків/банкоматів готівкової валюти (іноземної та національної):

купити готівкову іноземну валюту або банківські метали одна особа в один операційний (робочий) день в одному банку може на суму не більше 6000 грн. в еквіваленті. Так, сума виросла вдвічі, адже раніше дозволялося купувати не більше 3000 грн. в еквіваленті;

отримати готівкові кошти в національній валюті (у гривнях) через каси та банкомати протягом однієї доби один клієнт може у межах 500 000 грн. (раніше — 300 000 грн.);

отримати готівкову іноземну валюту або банківські метали з поточних та депозитних рахунків протягом однієї доби один клієнт може в межах 50 000 грн. в еквіваленті за офіційним курсом НБУ. Ця сума виросла в 2,5 раза, оскільки раніше обмежувалася еквівалентом 20 000 грн.

Інші обмеження залишилися колишніми:

• обов’язковий продаж 75 % інвалютних надходжень у валюті 1-ї групи Класифікатора* та російських рублях з-за кордону на користь юросіб, осіб-підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв). Тут додали тільки винятки, при яких не потрібно продавати інвалюту, — за науковими міжнародно-технічними програмами та проектами**);

* Класифікатор іноземних валют та банківських металів, затверджений постановою Правління НБУ від 04.02.98 р. № 34.

** Згідно з ч. 5 та ч. 6 ст. 66 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» від 26.11.15 р. № 848-VIII.

• заборона на експортний ЗЕД-залік, але стосується це тільки операцій в інвалюті 1-ї групи Класифікатора та російських рублів (у будь-якій сумі), а також в інших інвалютах (якщо загальна сума зобов’язань, що припиняються взаємозаліком у межах одного експортного договору, перевищує в еквіваленті 500 000 дол. США;

• 90-денний строк для розрахунків за експортно-імпортними контрактами;

• заборона на дострокове погашення кредитів (з винятками, зокрема, перший кредит можна погасити за рахунок нового кредиту з пізнішим строком погашення).

Пам’ятайте про затримку гривні при купівлі інвалюти: як і раніше, це станеться не раніше четвертого операційного дня.

Також продовжили заборону, згідно з якою уповноважений банк не може здійснювати за дорученням клієнта-резидента купівлю іноземної валюти/перерахування коштів у гривнях на користь нерезидента через кореспондентський рахунок банку-нерезидента в гривнях, відкритий в уповноваженому банку, якщо така купівля/перерахування здійснюється з метою проведення розрахунків за імпорт продукції. Але цю норму дещо модифікували, і тепер заборона стосується продукції, митне оформлення якої було проведено до 01.01.15 р. включно (раніше йшлося про продукцію, митне оформлення якої провели до 01.01.14 р.).

Ця заборона, як і раніше, стосується імпорту продукції за зовнішньоекономічним договором, щодо якого сталася заміна боржника та/або кредитора в зобов’язанні.

Постанова діє з 05.03.16 р. по 08.06.16 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі