Теми статей
Обрати теми

Батьківщині служив, та «особливо-шкідливу» відпустку не заслужив

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист Мінсоцполітики України від 29.01.16 р. № 26/13/116-16

Неоголошена війна на Донбасі триває. При цьому захисники Батьківщини, призвані за мобіліза­цією, заслуговують на деякі пільги. Серед них збереження середнього заробітку та місця роботи, а також зарахування часу перебування на військовій службі до страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за фахом, але не більше одного року.

Відповідно час перебування на службі за мобілізацією зараховується до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку ( п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР). А от що стосується відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці ( ст. 7 Закону про відпустки) та за особливий характер праці ( ст. 8 Закону про відпустки), то до стажу, що надає право на такі відпустки, зараховуються ( ч. 2 ст. 9 Закону про відпустки):

• час фактичної роботи із шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників цього виробництва, цеху, професії або посади;

• час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу із шкідливими, важкими умовами і за особливий характер праці;

• час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів.

Тобто періоди, в які працівники фактично звільнені від роботи у зв’язку із призовом на військову службу під час мобілізації, не зараховуються до стажу роботи, що надає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими та важкими умовами праці або за особливий характер праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі