№12

Бухгалтерський тиждень, березень, 2016/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Алкогольно-тютюнова звітність: з’явилися роздрібні форми Наказ Мінфіну України від 11.02.16 р. № 49 «Про затвердження форм звітів з виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів і порядків їх заповнення»
  • Податківці спишуть штрафи: Мінфін нарешті затвердив Порядок Наказ Мінфіну України від 10.02.16 р. № 40 «Про затвердження Порядку скасування штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму податкового зобов'язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення»
  • Амортизаційні різниці по «малоцінці»: податківці порадували прибутківців Лист ДФСУ від 05.02.16 р. № 2457/6/99-99-19-02-02-15
  • Відпуск палива за талонами: де ти, роздрібний акцизе? Лист ДФСУ від 12.03.16 р. № 5311/6/99-95-42-01-16-01
  • Спецрежим з ПДВ: на які види продукції він поширюється Лист ДФСУ від 04.03.16 р. № 7892/7/99-99-19-03-02-17
  • Батьківщині служив, та «особливо-шкідливу» відпустку не заслужив Лист Мінсоцполітики України від 29.01.16 р. № 26/13/116-16
  • Підприємець — перший роботодавець: заводити трудову книжку можна! Лист Мінсоцполітики України від 03.12.15 р. № 492/06/186-15
  • Спадкоємці з Криму: ПДФО справляється за нерезидентськими правилами Лист ДФСУ від 09.03.16 р. № 2463/Б/99-95-42-02-14
  • Зміни в порядку акумулювання сільгоспПДВ Кабмін привів у відповідність до чинного законодавства Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум ПДВ , затверджений постановою КМУ від 12.01.11 р. № 11.
  • Вимоги до «валютних» РРО та терміналів КМУ затвердив Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій РРО, що застосовуються під час здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та з приймання та переказу готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування.
  • Результати держреєстрації онлайн Реалізовано можливість безкоштовного доступу через офіційний веб-сайт Мін’юсту України до адміністративних послуг у сфері держреєстрації, у тому числі до виписки та своїх засновницьких документів юридичної особи.
  • Обмеження на оплату імпорту Як і раніше, існує обмеження на валютні розрахунки за договорами на імпорт товарів, передбачені постановою Правління НБУ від 23.02.15 р. № 124. А от винятки з цього правила змінили.
  • Календар тижня
  • «Першоквітневий сюрприз», або Нова форма податкової накладної Мінфін упевнено крокує у бік вдосконалення ПДВ-звітності. Спершу він підкоригував форму ПДВ-декларації («БТ», 2016, № 6, с. 11). Ну а тепер справа за податковою накладною. Добре, що зі змінами в такому документі можна розібратися не кваплячись. Адже, незважаючи на те що нову форму податкової накладної (як і порядок її заповнення) вже затвердили, використовувати її можна буде тільки з 01.04.16 р. Та ми не гаятимемо часу і постараємося максимально підготуватися до цієї події. Що ж, почнемо.
  • Мінбаза ПДВ для власної продукції: як відшукати орієнтир «Ну не щастить, так не щастить!». Що ж, установити «надійну» мінімальну межу бази обкладення ПДВ самостійно виготовлених товарів/послуг з першої спроби не вийшло. Початкова ідея — використовувати для таких цілей собівартість виробленої продукції викликала тільки хвилю запитань, на які навіть податківці тривалий час не могли знайти відповіді («БТ», 2015, № 9, с. 21). Щоб не сушити мозок над їх вирішенням, законодавці обрали легший шлях — установили мінбазу на рівні звичайних цін. Чи полегшить такий вибір життя платникам ПДВ? Давайте розберемося.
  • Експорт зерна: заповнюємо ПДВ-декларації З початку 2016 року експортувати зерно стали за загальними експортними правилами, тобто така поставка обкладається ПДВ за пільговою ставкою 0 %. До цього експорт зерна взагалі звільнявся від ПДВ. Зміна правил оподаткування поставила перед експортерами зерна — спецрежимними платниками ПДВ низку запитань з приводу відображення такої операції в ПДВ-декларації. Як вирішити ці проблеми, ми сьогодні розкажемо.
  • Облік гарантійних ремонтів у виробника Будь-який покупець знає, що протягом гарантійного строку він має право звернутися до продавця або виробника товару з вимогою усунути виявлені в товарі дефекти. Виробник, забезпечуючи гарантійний ремонт та обслуговування свого товару як власними силами, так і через сервісні центри, несе певні витрати. На порядку податкового і бухгалтерського обліку цих витрат ми сьогодні й зупинимося.
  • Електронні квитки на транспорт: облікові особливості Електронні проїзні квитки повільно, але впевнено замінюють паперові аналоги. Головна їх перевага — зручність. А от у бухгалтера виникають додаткові труднощі, оскільки облік таких квитків має свої особливості. Про це й поговоримо у статті.
  • Чи горить уайт-спірит, або Акцизна сторона продажу пального Із запровадженням паливного акцизу з’явилося чимало супутніх запитань. Одне з них надійшло до нас на гарячу лінію і викликало бурхливу дискусію. На його основі ми вирішили написати матеріал, що багатьом стане в нагоді. Отже, ситуація: будівельний супермаркет серед товарів, що реалізуються в роздріб, продає уайт-спірит і рідину для розпалювання вогнища. Чи потрібно реєструватися платником роздрібного та паливного акцизу? Давайте розбиратися разом.
  • Робота вдома: що потрібно врахувати роботодавцю Комп’ютерні технології не стоять на місці. І ось уже все більше працівників хочуть працювати у себе вдома, а не в задушливому офісі. Як кажуть, що далі від начальства, то вільніше дихається! Не проти такого розвитку подій і роботодавці. Адже можна неабияк заощадити на створенні робочого місця для працівника. Як же має бути оформлено трудові відносини з працівниками, які виконують роботу вдома? Як бути з урахуванням робочого часу надомників? На що слід звернути увагу при нарахуванні їм заробітної плати? Відповіді на перелічені та багато інших «надомних» запитань ви знайдете в цій статті.
  • Як повернути надміру/помилково сплачений ЄСВ: Порядок від Мінфіну Процес заміни міндоходівських нормативних документів щодо ЄСВ на мінфінівські неспішно триває. Черговим з них став Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів. Але цього разу Мінфін не обмежився простим копіюванням попереднього документа «а-ля Міндоходів». Що новенького підготував для нас Мінфін? Як тепер повернути надміру/помилково сплачений ЄСВ? Розбираємося!
  • Доходи підприємця на загальній системі У підприємців на загальній системі дохід оподаткування — це чистий дохід. Але перш ніж його розрахувати, потрібно врахувати суми виручки і деяких інших надходжень у матеріальній або нематеріальній формі. Детальніше про це — у нашій статті.
  • Уточнюємо залишок «старого» від’ємного значення ПДВ У ряд. 20.2 ПДВ-декларації за липень 2015 року платник ПДВ помилився — не переніс залишок від’ємного значення з розділу IV ПДВ-декларації за червень 2015 року. Більш того, на зазначену суму не змінився і його реєстраційний ліміт. Чи можна виправити такий промах?
  • Коли суму реєстраційного ліміту в ПДВ-декларації можна не зазначати Чи зазначати розмір реєстраційного ліміту у службовому полі ряд. 19.1 ПДВ-декларації, якщо відсутні показники для заповнення ряд. 19 такої декларації?
  • Номенклатуру товарів/послуг у податковій накладній визначає «первинка» Яку номенклатуру товарів/послуг необхідно зазначити продавцю у графі 3 податкової накладної при реалізації раніше придбаних ним товарів/послуг (у тому числі ввезених на митну територію України чи підакцизних товарів)?
  • Оплата періоду простою не підлягає індексації У зв’язку з ремонтними роботами у приміщенні цеху видано наказ про оголошення простою не з вини працівників тривалістю 2 дні. Чи виплачувати за дні простою індексацію?
  • Якщо працівник перебував у відрядженні Чи потрібно індексувати зарплату, нараховану працівнику за період відрядження?
  • Збільшилася тарифна ставка у почасовика Працівникові встановлено погодинну оплату праці. Нарахування зарплати здійснюють за фактично відпрацьований час. З 1 березня 2016 року його годинна тарифна ставка збільшилася з 20,00 грн./год до 20,50 грн./год. Базовий місяць — жовтень 2015 року. Норма робочого часу становить: у лютому 2016 року — 168 год, у березні — 175 год. За повністю відпрацьовані місяці працівникові нараховано оплату за тарифною ставкою: за лютий — 3360,00 грн., за березень — 3587,50 грн. Як нарахувати індексацію у березні 2016 року?
  • Недоїмка з ЄСВ ≠ податковий борг Підприємство своєчасно не нарахувало/ не перерахувало суму ЄСВ. Чи є ця сума податковим боргом?
  • ЄСВ і «солдати підприємства» На підприємстві є працівники, які проходять строкову військову службу, а також військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією, на особливий період. За ними зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток. Чи потрібно на такий середній заробіток нараховувати ЄСВ? Як відображати його у Звіті з ЄСВ?
  • Увага! Військовий збір у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ Чи потрібно показувати в рядку «Військовий збір» розділу II ф. № 1ДФ в загальній сумі нарахованого та виплаченого доходу виплати, з яких військовий збір не утримується?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі