Теми статей
Обрати теми

Спадкоємці з Криму: ПДФО справляється за нерезидентськими правилами

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 09.03.16 р. № 2463/Б/99-95-42-02-14

Правовідносини з мешканцями Криму, як і раніше, викликають безліч запитань. Одне з них таке: мешканець Криму отримав спадщину від родича першого ступеня споріднення, який мешкав на материковій частині України. Як за такої ситуації обкладати спадщину ПДФО?

У загальному випадку для спадкоємця-резидента першого ступеня споріднення одержана спадщина обкладається ПДФО за ставкою 0 % ( п.п. «а» п.п. 174.2.1, п. 170.10 ПКУ).

Але осіб, які мають податкову адресу (місце проживання) на території вільної економічної зони «Крим» з метою оподаткування прирівнюють до нерезидентів (п. 5.3 ст. 5 Закону № 1636*).

* Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.14 р. № 1636-VII.

А для нерезидента «спадкові» правила оподаткування інші: для будь-якого об’єкта спадщини, одержаного спадкоємцем-нерезидентом від резидента, обкладається ПДФО за загальною ставкою — 18 %. І тут не має значення ступінь споріднення зі спадкодавцем.

Разом з ПДФО «крокує попідруч» і військовий збір. Його також слід сплатити під час отримання спадщини за ставкою 1,5 % ( п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

При цьому спадкоємці-нерезиденти повинні сплатити ПДФО і ВЗ до нотаріального оформлення об’єктів спадщини ( п. 174.3 ПКУ). А нотаріус видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину вже за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об’єкта спадщини ( п174.4 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі