Теми статей
Обрати теми

«Нульові» декларації: Подавати чи ні? — питання століття

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 01.02.16 р. № 1987/6/99-99-19-01-01-15

Ще Закон про податкову реформу від 28.12.14 р. № 71-VIII визначив, що платник зобов’язаний подавати податкові декларації за кожний звітний період, у якому виникають об’єкти оподаткування, або за наявності показників, що підлягають декларуванню ( п. 49.2 ПКУ). Виняток — платники, у яких є діючі (у тому числі припинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією. Вони повинні подавати звітність незалежно від того, здійснювали чи ні госпдіяльність у звітному періоді ( п. 49.21 ПКУ). Якщо у контролерів з’явиться інформація про те, що платник, який не відзвітував, таки працював, то це може стати приводом для документальної позапланової перевірки ( п.п. 78.1.2 ПКУ).

Проте у листі, що коментується, контролери дійшли висновку, що єдиноподатники групи 3 навіть за відсутності доходу і відповідно об’єкта оподаткування однаково повинні подавати декларацію.

А все тому, що обсяг доходу — один з головних орієнтирів для надання права суб’єкту господарювання працювати на спрощеній системі. Такої ж позиції податківці дотримувалися у консультації з категорії 107.08 ЗІР ДФСУ.

Для прибутківців вердикт аналогічний, але аргумент інший: за наявності будь-яких показників, які потребують декларування (у тому числі нульових показників або тих, що підлягають відображенню у фінзвітності, яка подається разом із деклара­цією), зобов’язані подавати податкову декларацію та форми фінзвітності.

Кому пощастило, так це платникам ПДВ: якщо діяльність не проводилася, але є суми від’ємного значення, що відображаються в декларації, то подавати звітність потрібно. Якщо ж сум від’ємного значення немає, то ПДВ-декларацію не подаємо (консультація з категорії 101.19 ЗІР ДФСУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі