Лікарняні переселенцям із зони АТО: виплачує Фонд — ЄСВ не нараховує

Жиленко Катерина
Лист ДФСУ від 13.04.16 р. № 8293/6/99-99-17-03-03-15

У листі, що коментується, ДФСУ приділила увагу лікарняним, які отримують переселенці із зони АТО.

Спеціально для тих громадян, місце роботи яких розташоване в зоні бойових дій, а фактично вони знаходяться на мирній території, розроблений Порядок надання матзабезпечення*. Згідно з цим Порядком застраховані особи самі звертаються до Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності (ФТВП) і безпосередньо ФТВП перераховує цим особам допомогу по тимчасовій непрацездатності. Отже, складається ситуація, коли роботодавець не бере участі у виплаті лікарняних працівникові.

* «Порядок надання матеріального забезпечення за рахунок коштів ФТВП». затверджений постановою ФТВП від 26.12.14 р. № 7.

А з податкової точки зору це означає таке. Коли податковий агент нараховує (виплачує) працівникам допомогу по тимчасовій непрацездатності за перші п’ять днів, то сума такої допомоги включається до зарплати та обкладається ПДФО і ЄСВ.

А ось якщо лікарняні виплачує ФТВП, який не є роботодавцем для переселенців з АТО, то сума допомоги включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника як інші доходи та обкладається ПДФО. Але базою нарахування ЄСВ така виплата не є. А це означає, що через відсутність сплаченого ЄСВ можуть бути проблеми з уключенням періоду непрацездатності до страхового стажу.

До речі, той факт, що допомога від ФТВП обкладається ПДФО, не означає, що ФТВП виступає податковим агентом. Тому напрошується висновок, що переселенцю — одержувачеві лікарняних від ФТВП доведеться подати декларацію про доходи та самостійно сплатити ПДФО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі