Теми статей
Обрати теми

Коли працівник переїжджає, або Звільнення екстерном

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Лист Мінсоцполітики України від 05.06.15 р. № 223/06/186-15

Усім відомо, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за 2 тижні (ст. 38 КЗпП). При цьому, якщо заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу, зокрема через переїзд на нове місце проживання, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник. А цей строк може бути і менше 2 тижнів.

На думку Мінсоцполітики, той факт, що підприємство продовжує працювати, не може слугувати підставою для відмови з боку роботодавця в розірванні трудового договору у строк, про який просить працівник. Ми підтримуємо таку позицію. Та й до того ж незамінних людей не буває і Земля не перестане обертатися через звільнення одного працівника.

На сьогодні досить поширеною є ситуація з переїздом із зони проведення АТО. У зв’язку з цим працівник може побажати розірвати трудовий договір у прискореному порядку. До того ж такого працівника, який не вийшов на роботу, не можна звільнити за прогул. Адже тут спрацьовує «захисний механізм» від загрози життю та здоров’ю. Це Мінсоцполітики підтвердило в листі від 10.06.15 р. № 232/06/186-15.

І звичайно, якщо ви не зможете вирішити проблему мирним шляхом, то Мінсоцполітики підказує, що трудові відносини можна припинити в судовому порядку. У тому числі й після переїзду із зони АТО. До речі, судові рішення вже є, зокрема, рішення Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 27.10.14 р. у справі № 2/243/2153/2014, рішення Теофіпольського районного суду Хмельницької області від 29.09.14 р. у справі  685/1224/14-ц, рішення Рівненського міського суду від 25.02.15 р. у справі № 569/139/15-ц.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі