Теми статей
Обрати теми

ППЄП групи 2 і послуги неєдиноподатнику: фіскали «не женуть» на загальну систему

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У цьому листі столичні податківці вражають своєю лояльністю. Так, вони дійшли такого висновку: єдиноподатник групи 2, надаючи послуги юрособі — неплатнику єдиного податку (ЄП), порушує умови роботи на ЄП групи 2, однак він може перейти до групи 3 ЄП.

Нагадаємо: для єдиноподатників групи 2 у  п.п. 2 п. 291.4 ПКУ прописані спеціальні обмеження: вони мають право надавати послуги, у тому числі побутові, тільки платникам ЄП та/або населенню.

За порушення цього правила другогрупнику загрожує таке «покарання»:

1) підприємець зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування (ЗС) ( п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ);

2) із суми доходу, отриманого з порушенням, потрібно сплатити ЄП за ставкою 15 % ( п.п. 5 п. 293.4 ПКУ).

Незрозуміло, чим обґрунтована така доброта податківців, але вони вже не вперше дозволяють такому порушнику перейти до старшої групи ЄП замість ЗС. Ця позиція також озвучена в консультації з категорії 107.01 ЗІР ДФСУ і листі ГУ ДФС Рівненської обл. від 14.04.16 р. № 837/10/17-00-13-03-04.

Щоправда, незрозуміло, як перейти до групи 3 ЄП, якщо ПКУ для цього підстав не надає. Очевидно, потрібно діяти за аналогією з єдиноподатниками-порушниками, які перевищили допустимий у групі дохід ( п.п. 2 п. 293.8 ПКУ). Для цього потрібно подати заяву про перехід до групи 3 до 20-го числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення ( п.п. 2 п. 293.8 ПКУ).

На нашу думку, перш ніж здійснити такий перехід до старшої групи 3 ЄП, слід заручитися письмовим індивідуальним дозволом від податківців (його видають обласні фіскальні органи або ДФСУ). У запиті наведіть як приклад лист, що коментується, і вказані вище консультації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі