Теми статей
Обрати теми

Нові форми з обліку основних засобів для бюджетників, але стануть у пригоді всім юрособам

Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія

Наказом, що коментується, затверджено нові типові форми з обліку та списання основних засобів (далі — ОЗ) суб’єктами державного сектору та Порядок їх складання. Цей Порядок застосовується при оформленні типових форм з обліку та списання ОЗ розпорядниками бюджетних коштів, службою Держказначейства та фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування (далі — суб’єкти держсектору).

Проте Мінфін говорить про можливість застосування нових форм юридичними особами незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також представництвами іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Нагадаємо, що на сьогодні є чинним наказ Мінстату від 29.12.95 р. № 352, яким затверджено та з 01.01.96 р. введено в дію типові форми первинної облікової документації з обліку ОЗ. Виходить, що тепер є підстави говорити про альтернативу вибору: можна продовжувати застосовувати «мінстатівські» форми, а можна перейти на «мінфінівські».

Звертаємо увагу, що паралельно залишається чинним і наказ Держказначейства та Держкомстату від 02.12.97 р. № 125/70, яким раніше були затверджені та з 01.01.98 р. введені в дію типові форми з обліку та списання ОЗ, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів та Інструкція з їх складання. За таких умов виходить, що у суб’єктів держсектору з’являється альтернатива вибору застосування тієї чи іншої форми. Утім не виключаємо, що це лише тимчасове явище, можливо, невдовзі слід очікувати скасування «старих» наказів. Як кажуть: поживемо — побачимо.

Отже, перші враження від «довгонароджуваних» Мінфіном форм обліку ОЗ у порівнянні з раніше введеними. Навіть поверхневого погляду достатньо, щоб сказати: «мінфінівські» форми здебільшого схожі з формами «казначейсько-статистичного» видання. З відмінностей відзначимо, зокрема, таке.

(1) Кількість форм збільшилась до 15.

(2) Запроваджено окрему форму Акта введення в експлуатацію основних засобів, що застосовується для оформлення господарських операцій із зарахування об’єктів незавершених капітальних інвестицій до складу ОЗ, які придбані, створені (виготовлені), а також для введення в експлуатацію безоплатно отриманих ОЗ.

(3) Водночас видозмінено форму Акта приймання-передачі основних засобів, зокрема, кількість граф зменшено з 12 до 10. Цей Акт застосовується для оформлення операцій з безоплатного отримання та передачі об’єктів ОЗ, крім безоплатної передачі об’єктів ОЗ, які є об’єктами права державної та комунальної власності.

(4) Передбачено окремі форми актів для передачі на ремонт, реконструкцію та модернізацію ОЗ та приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих ОЗ. До цього використовувалась одна форма Акта прийняття-здання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів.

(5) Операції зі списання групи ОС мають оформлятись також за окремим Актом.

(6) Акт списання ОЗ, крім зменшення кількості граф, отримав й додаткове призначення. Він застосовується для оформлення операцій з вибуття об’єктів ОЗ (крім транспортних засобів, вилученої з бібліотеки літератури) не лише у разі повної ліквідації, а й при вибутті частини об’єкта ОЗ при частковій ліквідації.

(7) Форм «Опис інвентарних карток з обліку основних засобів» та «Інвентарний список основних засобів» Мінфін не встановлює. У разі необхідності вести їх можна в довільній формі.

(8) Певним аналогом Відомості нарахування зносу на ОЗ є дві нові форми: Розрахунок амортизації ОЗ (крім інших НМА) та Розрахунок амортизації інших НМА.

Наказ, що коментується, чинний з дня офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опублікований).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі