Теми статей
Обрати теми

Безповоротна фіндопомога неплатнику податку на прибуток — фінрезультат не коригуємо

Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія

У листі, що коментується, податківці пояснили правила визначення бази для обкладення податком на прибуток, якщо було надано безповоротну фінансову допомогу неплатнику податку на прибуток.

Контролери вважають, що розд. III ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на податкові різниці за витратами у вигляді безповоротної фінансової допомоги, наданої неплатникам податку на прибуток (фізособам або єдиноподатникам).

Отже, при формуванні фінрезультату такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку (їх включають до складу витрат у періоді надання такої допомоги). При визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток фінрезультат не потрібно коригувати за такими операціями.

Такий висновок податківців не новина. Аналогічні висновки контролери вже робили у листі ДФСУ від 16.11.15 р. № 24342/6/99-99-19-02-02-15 // «БТ», 2015, № 52, с. 5. До речі, у цьому листі вони також стверджували, що такий же підхід слід застосовувати при наданні фіндопомоги іншому платнику податку на прибуток.

Водночас якщо допомога надавалася неприбутковій організації, то правила оподаткування дещо інші, оскільки тут у гру вступає п.п. 140.5.9 ПКУ. Він дозволяє у податковому обліку відносити до витрат фіндопомогу, надану неприбутковим організаціям у розмірі не більше 4 % оподатковуваного прибутку за минулий рік. І якщо ви фінансово підтримали неприбутківця у більшій сумі, то все, що «понад 4 %» утворює різницю. На суму такої різниці доведеться збільшити фінрезультат.

Детально про надання та оподаткування безповоротної фіндопомоги читайте у «БТ», 2016, № 24, с. 20.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі