Теми статей
Обрати теми

Електронний авіаквиток у відрядженні: для відшкодування витрат потрібен талон

Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія

Приємно відзначити: листом, що коментується, ДФСУ фактично підтвердила нашу позицію, викладену в «БТ», 2016, № 12, с. 28. Ще на початку року ми акцентували увагу на тому, що згідно з п. 12 розд. II та п. 11 розд. IIІ Інструкції № 59* у разі використання електронного авіаквитка підставою для відшкодування витрат на його придбання є такий пакет документів:

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

• оригінал розрахункового або платіжного документа, що підтверджує здійснення розрахункової операції у готівковій чи безготівковій формі (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунка, квитанція до прибуткового касового ордера);

• роздруківка на папері частини електронного авіаквитка із вказаним маршрутом (маршрут/квитанція);

• оригінали відривної частини посадкових талонів пасажира.

Контролери з посиланням на ці ж норми Інструкції № 59 говорять аналогічне:

• витрати на відрядження відшкодовуються лише за наявності документів в оригіналі, що засвідчують вартість цих витрат;

• у разі використання платником податку — фізичною особою, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем, електронного авіаквитка, підставою для відшкодування витрат на його придбання є, зокрема, оригінал відривної частини посадкового талона пасажира.

Водночас податківці акцентують увагу на нормах п.п. 170.9.1 ПКУ. Компенсація витрат не обкладається ПДФО та військовим збором тільки за наявності підтверджуючих документів, у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона та документа про оплату.

Аналогічні висновки контролери наводили у листі ДФСУ від 23.05.16 р. № 5331/М/99-99-13-02-03-14 // «БТ», 2016, № 24, с. 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі