Теми статей
Обрати теми

Декларацію з орендної плати не подавали 5 років: як вийти сухим із води

Децюра Сергій
У листопаді 2016 року виявили у архіві договір оренди земельної ділянки, на якій знаходиться готельний комплекс. Цей договір укладений з органом місцевого самоврядування ще у 2012 році на 15 років. Чи слід підприємству зараз подавати декларації з плати за землю?

Укладений договір оренди земельної ділянки з органом місцевого самоврядування автоматично робить вас платником плати за землю, частиною якої є орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності ( п. 288.1 ПКУ).

А тому підприємство, яке має такий договір, зобов’язане за кожний звітний період подати податкові декларації з цього податку незалежно від того, провадило воно господарську діяльність у звітному періоді чи ні ( п. 49.2 ПКУ).

Навіть і без цього обґрунтування всім зрозуміло, що подавати декларацію з плати за землю потрібно. Водночас виникає запитання: за який період її подати?

Щоб дати відповідь на це запитання, слід з’ясувати, чи застосовується до цього випадку строк позовної давності, прописаний у п. 102.1 ПКУ.

Нагадаємо, що відповідно до цього пункту контролюючий орган має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків, крім випадків, визначених у п. 102.2 ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня (2555 дня у разі проведення перевірки контрольованої операції), що настає за останнім днем граничного строку подання декларації.

Якщо декларацію за період, протягом якого виникло податкове зобов’язання, не було подано, то грошове зобов’язання може бути нараховане або провадження у справі про стягнення такого податку може бути розпочате без дотримання строку давності ( п.п. 102.2.1 ПКУ).

Як бачимо, через те, що ви взагалі не подавали декларацію з орендної плати, строк позовної давності до вашої ситуації не застосовується. Тому вам слід подати декларацію з плати за землю з початку дії договору оренди. На цьому наголошують і контролери у категорії 112.07 ЗІР ДФСУ.

При цьому сидіти і сподіватися, що контролери вас не знайдуть, — не вихід. Все таємне колись стане явним. А якщо контролери самі докопаються до вашої бездіяльності, то вони не тільки донарахують податкові зобов’язання за весь період дії договору оренди, а й нарахують штраф у розмірі 25 % ( п. 123.1 ПКУ).

Крім того, оскільки ви не подавали декларації з плати за землю, то вам доведеться сплатити штраф за неподання податкової декларації — по 170 грн. за кожну декларацію ( ст. 120 ПКУ).

Доволі значна сума, не знаходите?

Коли ж ви самостійно нарахуєте податкові зобов’язання за 5 років, то сума штрафу буде не такою великою. Не вдасться лише відкараскатися від штрафів, передбачених ст. 120 ПКУ за несвоєчасне подання декларації.

До речі, нараховувати пеню за несвоєчасну сплату орендної плати вам не доведеться, адже податкові зобов’язання стануть узгодженими тільки після подання декларації.

Звертаємо увагу: розраховувати податкові зобов’язання у деклараціях з плати за землю ви маєте, орієнтуючись на розмір орендної плати, прописаний у договорі оренди. Але робити це, на думку контролерів, потрібно з урахуванням того, що розмір такої плати не повинен бути менший за мінімальний розмір орендної плати, що встановлений у ПКУ, яким визначався порядок сплати податкових зобов’язань за період неподання декларації (категорія 112.03 ЗІР ДФСУ).

З цим, звичайно, можна сперечатися. Оскільки відповідно до п. 288.4 ПКУ розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем. Мінімальна межа є тільки підставою для перегляду встановленого у договорі розміру орендної плати*. Водночас податківці з цим навряд чи погодяться. І що найприкріше, суди зараз також стають на їх бік (див., наприклад, ухвалу ВАдСУ від 08.02.14 р. у справі № К/800/27623/13**), тому тим, хто не хоче сперечатися з фіскалами, радимо ураховувати такий нюанс.

* На сьогодні мінімальний розмір орендної плати становить 3 % нормативної грошової оцінки ( п.п. 288.5.1 ПКУ).

** http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/37427893.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі