Теми статей
Обрати теми

За подаровані корпоративні права фізособа сплачує 5 % ПДФО

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 103.02
Як обкладається податком на доходи фізосіб (ПДФО) дохід фізособи у вигляді безоплатно отриманих корпоративних прав (частки в статутному фонді юрособи) від іншої фізособи — засновника підприємства, яка не є членом сім’ї першого ступеня споріднення?

Відповідно до абз. 2 п. 174.6 ПКУ кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. IV ПКУ для оподаткування спадщини.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини (подарунка), що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5 % ( п.п. 174.2.2 ПКУ).

Фізособа, що отримує доход від особи, яка не є податковим агентом, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року (подається до 1 травня року, наступного за роком, в якому було отримано такий дохід), а також сплатити податок з таких доходів ( п.п. 168.2.1 ПКУ).

Отже, у разі безоплатного отримання фізособою (не є членом сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення) доходу у вигляді корпоративних прав (частки в статутному фонді юрособи) від іншої фізособи — засновника підприємства за заявою, іншими документами про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства в цілях обкладення ПДФО такий дохід слід розглядати як дохід, отриманий платником податку у дарунок, що підлягає оподаткуванню за ставкою 5 %.

Теги ПДФО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі