Теми статей
Обрати теми

«Ціннопаперовий» фінрезультат: у декларацію з ПНП потрапляє лише «плюс»

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія

У листі, що коментується, контролери роз’яснюють порядок податкового обліку доходів та витрат за операціями продажу та придбання цінних паперів. Відразу скажемо, що лист нічого «революційного» не несе. Податківці в притаманній їм манері здебільшого переказують відповідні норми ПКУ. Утім, погоджуємось, що їх акценти на певних новелах не зайві.

Насамперед вони звертають увагу, що згідно з п.п. 134.1.1 ПКУ об’єкт «прибуткового» оподаткування визначається шляхом коригування (збільшення/зменшення) «бухгалтерського» прибутку/збитку (тобто результату, визначеного у фінзвітності підприємства) на різниці, які виникають відповідно до положень розд. III ПКУ. А далі акцент уваги переноситься на норми п. 141.2 ПКУ, яким регламентовано порядок врахування різниць щодо операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів (далі — ЦП).

Контролери відзначають, що результат від таких операцій, відображений у складі фінрезультату до оподаткування податкового (звітного) періоду за даними бухгалтерського обліку, має враховуватись у «прибутковому» оподаткуванні в такому порядку.

Фінансовий результат до оподаткування (тобто прибуток, що є об’єктом оподаткування) у податковому обліку:

збільшується на суму від’ємного бухрезультату від продажу або іншого відчуження цінних паперів ( п.п. 141.2.1 ПКУ);

зменшується на суму позитивного бухрезультату від таких операцій ( п.п. 141.2.2 ПКУ).

Зрозуміло, що за такого коригування нівелюється вплив бухгалтерських прибутків (збитків), що відображені у складі показників рядків 2290 (2295 відповідно) форми № 2 «Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)» чи рядка 2290 форми № 2-м (або форми № 2-мс) з ідентичною назвою «Звіт про фінансові результати». Нівелювання реалізується відображенням за рядками 4.1.5 та 4.2.3 (відповідно) додатка РІ до «прибуткової» декларації.

Проте це зовсім не означає, що «ціннопаперові» фінрезультати не враховуються у «прибутковому» оподаткуванні. Адже водночас контролери вказують на необхідність ведення платниками окремого податкового обліку операцій з ЦП та окремого визначення загального фінрезультату від таких операцій, як це передбачено п.п. 141.2.3 ПКУ.

У зв’язку цим контролери звертають увагу на таке. Якщо за результатами звітного періоду отримано:

від’ємний загальний фінрезультат від операцій з продажу або іншого відчуження ЦП (загальна сума збитків, з урахуванням суми від’ємного фінрезультату від таких операцій, не врахованого у попередніх податкових періодах, перевищує загальну суму прибутків від таких операцій), сума такого від’ємного значення загального фінрезультату зменшує загальний «ціннопаперовий» фінрезультат наступних податкових (звітних) періодів, що наступають за податковим (звітним) періодом виникнення зазначеного від’ємного значення фінансового результату ( п.п. 141.2.4 ПКУ);

позитивний загальний фінрезультат від таких операцій (загальна сума прибутків від операцій з продажу або іншого відчуження ЦП перевищує загальну суму збитків від таких операцій, з урахуванням суми від’ємного фінрезультату від таких операцій, не врахованого у попередніх періодах), сума позитивного загального фінрезультату збільшує фінрезультат до оподаткування податкового (звітного) періоду платника податку ( п.п. 141.2.5 ПКУ).

Отже, висновок цілком очевидний: у поточному звітному періоді фінрезультат як об’єкт оподаткування підлягає коригуванню лише в сторону збільшення на суму позитивного загального фінрезультату від «ціннопаперових» операцій. І хоча у рядку 4.1.3 РІ додатка ЦП до «прибуткової» декларації може бути відображено як позитивне, так і від’ємне значення, проте до рядка 4.1.3 додатка РІ може бути перенесено лише позитивне значення. «Мінус» враховується у наступному звітному періоді за рядком 03 додатка ЦП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі