Теми статей
Обрати теми

При списанні «імпортної» кредиторки не потрібно коригувати податковий кредит

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія

У листі, що коментується, податківці порушили питання про необхідність коригування податкового кредиту (ПК) при списанні «імпортної» кредиторської заборгованості зі строком позовної давності, що минув.

Найцікавіше, що висновок контролерів виявився досить несподіваним, оскільки в якості аргументу на його захист вони обрали п. 192.1 ПКУ.

Нагадаємо: згідно з цією нормою платники ПДВ мають право на коригування ПК тільки в двох випадках ( п. 192.1 ПКУ):

у зв’язку зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг (включаючи перегляд цін, що настає за постачанням, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг або повернення постачальником суми передоплати);

у разі виправлення помилок.

Керуючись логікою податківців, при списанні кредиторської заборгованості, що виникла під час імпорту товарів, за які не проведено розрахунки з постачальником-нерезидентом, сума компенсації вартості товарів не змінюється і повернення сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів, не відбувається.

Відповідно, у такому разі об’єкт обкладення ПДВ не виникає і підстав для коригування ПК, сформованого на підставі отриманої митної декларації, немає!

До речі, аналогічний висновок можна знайти і в роз’ясненні, розміщеному в категорії 101.10 ЗІР ДФСУ.

Погодьтеся, така позиція контролерів не може не тішити.

Адже щодо кредиторської заборгованості з строком давності, що минув, яка утворилася за операціями, проведеними на території України, контролери не такі лояльні.

Узяти, наприклад, листи ДФСУ від 05.10.15 р. № 21062/6/99-99-19-03-02-15 та від 29.06.16 р. № 14038/6/99-99-15-03-02-15. У них фіскали стверджують, що:

• товари/послуги, отримані та не оплачені протягом строку позовної давності, набувають статусу безоплатно отриманих, оскільки відсутній факт придбання таких товарів/послуг,

• а сума заборгованості, не стягнута після закінчення строку позовної давності, стає безповоротною фінансовою допомогою ( п.п. 14.1.257 ПКУ);

• тому в податковому періоді, в якому відбувається списання кредиторської заборгованості, покупець повинен відкоригувати суму ПК на підставі бухдовідки.

При цьому проводити таке коригування вони радять у ряд. 12 ПДВ-декларації з обов’язковою розшифровкою в таблиці 2 додатка Д1 (категорія 101.20 ЗІР ДФСУ), тобто:

• у гр. 2 таблиці 2 зазначити ІПН постачальника;

• у гр. 3дату складання бухдовідки (хоча ця графа призначена для відображення періоду, в якому були складені податкові накладні, що підлягають коригуванню);

• у гр. 4 — обсяг постачання;

• у гр. 5 (гр. 6) — нараховану суму ПДВ (залежно від ставки ПДВ).

Звичайно, з тим, що після закінчення строку позовної давності заборгованість за неоплаченими товарами стає безнадійною ( п.п. 14.1.11 ПКУ), а тому класифікується з позиції ПКУ як безповоротна фіндопомога ( п.п. 14.1.257 ПКУ), не посперечаєшся.

Проте з іншими аргументами погодитися важко.

1. Товари/ послуги, які були поставлені, але не оплачені протягом строку позовної давності, не можуть вважатися безоплатно отриманими, адже:

• вони не підпадають під визначення безоплатно отриманих товарів згідно з п.п. 14.1.13 ПКУ;

• умова оплатності товарів/послуг, передбачена в договорі, після спливу позовної давності нікуди не зникає ( ч. 2 ст. 267 ЦКУ).

2. Якщо такі товари/послуги були використані в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності, то немає підстав нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ.

3. ПКУ не містить жодних вказівок щодо зменшення ПК після закінчення строку позовної давності.

Зверніть увагу: таких самих висновків дійшов і ВАдСУ у своїй ухвалі від 01.03.16 р. № К/800/63696/14*.

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/56423118.

Сподіваємося, що з появою «хорошого» роз’яснення щодо «імпортної» кредиторки податківці змінять свою позицію і стосовно «внутрішньої» кредиторки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі