Теми статей
Обрати теми

«Кримську» первинку доведеться відновити

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія

Після окупації Криму чимало суб’єктів господарювання перереєструвалися на материковій частині України. При цьому про перевезення первинки на материк, як правило, ніхто не клопотався. Як бути тепер з первинними документами, що досі зберігаються на території вільної економічної зони «Крим» (ВЕЗ «Крим»)?

Контролери до цього підходять формально. У п. 44.3 ПКУ прописано обов’язок зберігати первинку не менше 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складання якої вона використовувалася.

У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення зазначених документів необхідно:

• у 5-денний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, установленому ПКУ для подання податкової звітності;

відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення контролерів.

Зауважте: при цьому в ПКУ не передбачено звільнення від обов’язку відновлення документів, що зберігаються на території ВЕЗ «Крим».

Щоб відновити такі документи, податківці радять скористатися порядком дій, прописаним у п. 6.10 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88 . Тобто:

• письмово повідомити про те, що сталося, правоохоронні органи;

• наказом призначити комісію для встановлення переліку відсутніх документів та розслідування причин їх пропажі або знищення;

• результати роботи комісії оформити актом, копію якого надіслати органу, у сфері управління якого перебуває підприємство, а також ДПІ в 10-денний строк.

Увага! Якщо ви порушите цю вимогу — вас чекає відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 510 грн. А в разі повторного порушення — у розмірі 1020 грн. ( п. 121.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі