Теми статей
Обрати теми

Перед- та післярейсовий медогляд: хто може проводити?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Ушакова Лілія
Лист МОЗ від 14.07.16 р. № 3.23-Г-5457/7765-зв

У листі, що коментується, МОЗ пояснив вимоги до проведення щозмінних передрейсових та післярейсових медоглядів водіїв.

Хто їх проводить. МОЗ стверджує, що проводити такі медогляди мають право лише лікарі лікувального профілю та/або молодші медичні працівники з медичною освітою за спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа».

Враховуючи це, МОЗ вважає, що медичний працівник з освітою за спеціальністю «Акушерка», що пройшов атестацію за спеціальністю «Сестринська справа», має право проводити медогляди водіїв.

Вимоги до працівників. На думку МОЗ, працівники, які проводять медогляди водіїв, мають отримати відповідну кваліфікаційну категорію. Вона надається за якісні показники проведеної роботи за останні три роки з урахуванням проходження курсів спеціалізації і вдосконалення та інших форм підвищення кваліфікації за останні 5 років, наявності винаходів, раціональних пропозицій, виступів з доповідями на конференціях і нарадах медичних працівників та в пресі, а також участі у семінарах.

У зв’язку з цим професійна діяльність таких медичних працівників підпадає під перевірки як МОЗ, так і Держінспекції України з безпеки на наземному транспорті.

Ліцензування. МОЗ переконаний, що проведення медоглядів водіїв — це діяльність, для здійснення якої потрібна ліцензія на медичну практику. Тому для того щоб самостійно проводити такі медогляди, слід отримати відповідну ліцензію та відкрити медичний кабінет без утворення закладу охорони здоров’я.

Також можна укласти договір із суб’єктом господарювання, що має таку ліцензію (наприклад, амбулаторно-поліклінічні заклади або фізособи-підприємці, які провадять медичну практику), на надання його персоналом послуг зі щозмінних медоглядів водіїв.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі